Οικονομία

Μοσκοβισί: Η νέα Κομισιόν θα είναι λιγότερο αυστηρή στις παρεμβάσεις της

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε περίπτωση που εκλεγεί επίτροπος Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση, εξέφρασε ο προτεινόμενος Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των ακροάσεων πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα Επιτροπή.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, σχετικά με τις πιθανές ευθύνες του ιδίου αλλά και του Eurogroup για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα ήταν απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας της και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά τόνισε πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι λιγότερο αυστηρή στις παρεμβάσεις της στον τρόπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική διάσταση.  

«Μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παλέψαμε για να παραμείνει η Ελλάδα, μια σημαντική χώρα για την ίδια την Ευρώπη, στην Ευρωζώνη και για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι πρώτες μου επισκέψεις θα είναι στην Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να συνεργαστούμε με τις αρχές αυτών των κρατών – μελών για την ανάκαμψη», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί ο οποίος υποσχέθηκε πως θα είναι ένας Επίτροπος που θα υπερασπιστεί τις μεταρρυθμίσεις.

Ο προτεινόμενος Επίτροπος, ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις αποδόσεις του ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα ορισμένων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία τονίζοντας πως ως Επίτροπος θα διασφαλίσει πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα τηρούνται χρησιμοποιώντας όμως κάθε πιθανότητα ελιγμού που δίνουν οι ίδιες οι συμφωνίες.

«Η Γερμανία χρειάστηκε δέκα χρόνια για να αναμορφώσει την οικονομία της και η Γαλλία χρειάζεται επίσης χρόνο[….] Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κριτική. Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και η Ευρώπη την χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Βρίσκομαι εδώ ως προτεινόμενος Επίτροπος και όχι ως εκπρόσωπος της Γαλλίας, αλλά μπορώ να πως πώς όλες οι αποφάσεις για τη γαλλική οικονομία ελήφθησαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο».

Σχετικά με τους αντιπροέδρους που έχει προτείνει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με συναρμοδιότητες στα οικονομικά ζητήματα της Ε.Ε, όπως τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως δεν θα εποπτεύεται από κανέναν αλλά αντίθετα οι θέσεις των αντιπροέδρων είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη συνεργασία στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευρωομόλογα

Αναφορικά με την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων ο κ. Μοσκοβισί υπήρξε κατηγορηματικός πως η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

«Το έχω ζητήσει και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δεν είναι αντίθετος με αυτήν την προοπτική και μάλιστα έχει δηλώσει πως πρέπει να δούμε κάποια στιγμή αυτή την πιθανότητα, αλλά σας λέω πως δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για ευρωομόλογα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία