Οικονομία

Μοσκοβισί: Υπερβολικά ασαφές το σχέδιο δράσης της Ελλάδας για την αγροτική ανάπτυξη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Καταπέλτης είναι η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου σχετικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο κ. Κύρκος ζήτησε να ενημερωθεί που βρίσκεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014, προκειμένου να μην απολεσθούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω αδράνειας.

Ο Επίτροπος κ Μοσκοβισί στην απάντησή του ανέφερε ότι σημαντικό μέρος των σχεδίων του ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) δεν έχει προχωρήσει.

· Δεν επετεύχθη ο στόχος για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ για το 2014. 
· Δεν υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες της Επιτροπής επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την εξασφάλιση εθνικής συμπληρωματικής χρηματοδότησης.
· Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο 2014-2020, που υποβλήθηκε το 2014, κρίθηκε υπερβολικά ασαφές.
· Το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία δικτύου συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού συστήματος συζητήθηκε με τις υπηρεσίες της Επιτροπής το 2014. Η πρόσφατη αναδιοργάνωση του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστέρησε την υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαθέτει για την ελληνική γεωργία την προγραμματική περίοδο 2014-20 εγκεκριμένους πόρους άνω των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ξεπερνά το σύνολο των πόρων που θα λάβουν μαζί όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και -αναλογικά προς το γεωργικό ΑΕΠ- αυτά που λαμβάνει κάθε άλλο κράτος μέλος. 

Όμως, η αδυναμία έγκαιρου και αποτελεσματικού προγραμματισμού εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που συνεχίζει να λειτουργεί εν μέσω της κρίσης με τους ρυθμούς και τα πρότυπα του παρελθόντος, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την απορροφητικότητα των πόρων. Αυτό δε, σε συνδυασμό και με το γεγονός  ότι λόγω της κατασπατάλησης πόρων με αδιαφανή κριτήρια και της συστηματικής παραβίασης κοινοτικών κανόνων στην Ελλάδα επιβλήθηκαν μόνο την τελευταία τετραετία πρόστιμα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κάνει την εικόνα ακόμη πιο εφιαλτική.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η επίσημη πρόταση για το ΠΑΑ 2014-2020 είναι ένα κείμενο εμφανώς πρόχειρο, χωρίς δομή και συνέχεια, με ορισμένα τμήματα στα αγγλικά και άλλα στα Ελληνικά, ενώ υπάρχουν πίνακες με ποσά χωρίς αιτιολογία.

«Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα συνδέονται άμεσα με την εξυγίανση του τομέα και την εκταμίευση κοινοτικών πόρων. Από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν μια σταθερή ροή πόρων μέχρι το 2020 πρέπει επιτέλους να γίνουν προτεραιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό συνεπάγεται την άμεση αναμόρφωση του προγράμματος 2014-2020 στην μορφή ενός σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου, όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι, οι αρμοδιότητες και οι προβλεπόμενες δράσεις και θα είναι δεσμευτικές οι ημερομηνίες προκήρυξης και πληρωμής των προγραμμάτων» δήλωσε ο κ. Κύρκος.

Όπως δε δήλωσε ο Υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Ποταμιού Σπύρος Καχριμάνης, «Στο Ποτάμι έχουμε άμεσα διαθέσιμο ανάλογο υπόδειγμα στρατηγικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης, στη βάση των επιτυχημένων πρακτικών των χωρών της Ε.Ε.. Αρκεί η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι πλέον δεν  υπάρχει χρόνος για λόγια, αλλά μόνον για έργα και μετρήσιμα αποτελέσματα». 

You may also like