Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε «ετερόκλητα κυκλώματα» για απόπειρα επιτροπής διαλόγου
Εγχώρια «ετερόκλητα κυκλώματα» που επιδιώκουν να αποτρέψουν το διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας κατήγγειλε από την Ολομέλεια της Βουλής η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου με την γειτονική χώρα υπο οποιεσδήποτε συνθήκες υπογραμμίζοντας πως «το ότι μιλάς δεν σημαίνει ότι υποχωρείς».
«Βλέπω ένα ολόκληρο κύκλωμα ετερόκλητο το οποίο με τον έναν ή άλλο τρόπο θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο μη διάλογο με την Τουρκία, είτε γιατί η Τουρκία άλλαξε, είτε γιατί είναι ισλαμική λες και το μάθαμε τώρα, είτε γιατί είναι αναθεωρητική, είτε γιατί ο Ερντογάν τα θέλει όλα δικά του λες και αυτό το μαθαίνουμε τώρα. Επιχειρούν δηλαδή να μην υπάρχουν διερευνητικές επαφές. Όλοι όσοι εμμέσως ή άμεσα υποστηρίζουν αυτή την πολιτική θα πρέπει με παρρησία να πουν στον ελληνικό λαό ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα. Ωραία, ιδιοτελώς ενδεχομένως ο κάθε αναλυτής που επιτρέπει τέτοιες σκέψεις να εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία που επικροτείται από την κοινωνία αλλά αυτό δεν είναι θέση ευθύνης» είπε η κυρία Μπακογιάννη για να προσθέσει «πρέπει να πούμε ξεκάθαρα πού θέλουμε να πάμε τη χώρα. Η δική μου άποψη είναι αυτή που είχε διατυπώσει από αυτό το έδρανο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της. Σε όλες τις συνθήκες. Και τις εύκολες που εμείς δεν έχουμε και τις δύσκολες. Με τους γείτονες μιλάς. Το ότι μιλάς δεν σημαίνει ότι αλλάζεις θέση, δεν σημαίνει ότι παραδίδεσαι.
Αποδεικνύει στην πράξη ότι εσύ δηλαδή εμείς πιστεύουμε στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Η Ελλάδα πιστεύει στην δύναμη των επιχειρημάτων της. Εχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. Εχει τις περισσότερες συμμαχίες από ποτέ. Θα προσέλθει στην συζήτηση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και τις Θαλάσσιες Ζώνες με αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα πει στην Τουρκία: ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, αν πιστεύετε στα επιχειρήματά σας ας πάμε στη Χάγη και θα αποφασίσει αυτή. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική μας στρατηγική».
Τόνισε δε ότι «θα είναι τεράστιο λάθος αν για λόγους κομματικούς, πολιτικούς ή άλλους, αυτή η πολιτική υπονομευτεί και μείνει η Ελλάδα χωρίς απάντηση σε όλο το διεθνές σκηνικό».