Τα δέκα χρόνια ζωής του γιορτάζει φέτος το Φόρουμ των Αθηνών για τη Δημοκρατία Πόσο όμως γιορτάζει η ίδια η Δημοκρατία, ως έννοια, ως πραγματικότητα, ως ιδανικό, υπό τη σκιά πολλαπλών ανησυχητικών εξελίξεων;
Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκαν να απαντήσουν με τις εισηγήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις τους, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υποστήριξε πως η ενεργειακή κρίση συνιστά απειλή και για την ίδια τη Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως χρειαζόμαστε άμεσα κοινή ευρωπαϊκή λύση και ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας στις κοινωνίες μας.
«Διατρέχουμε σοβαρότατο κίνδυνο επιδείνωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων όταν περιορίζουμε την πρόσβαση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε φωτισμό, ψύξη, κλιματισμό, μαγείρεμα και θέρμανση. Οι οικογένειες δεν θα πρέπει να κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του να έχουν φαγητό στο τραπέζι ή να εξοφλούν τους λογαριασμούς ενέργειας» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης
«Ενώ εργαζόμαστε με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την καθαρή και φτηνή ενέργεια οφείλουμε να φροντίσουμε με τις επιλογές μας να μην επιβαρυνθούν οι πλέον αδύναμοι, οι περιθωριοποιημένοι και τα συνήθη θύματα διακρίσεων στις κοινωνίες μας. Η δημοκρατία κινδυνεύει», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην ομιλία του, στη Στοά του Αττάλου στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum και καλωσορίζοντας την πρόεδρο της Κομισιόν ανέφερε μεταξύ άλλων :
” Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, λόγω διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μακρύ, ψυχρό, χειμώνα που η ακρίβεια θα πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη αλλά και στην Υφήλιο.
Η ενεργειακή φτώχεια κινείται ήδη σε πρωτοφανή επίπεδα.
Είναι η στιγμή για ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Πρόκειται, εξάλλου, για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο επιτάσσει την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης.
Όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή είμαστε μακριά, από το βγει “λευκός καπνός” στον ουρανό των Βρυξελλών.
Ο προτεινόμενος φόρος υπερκερδών σε συνδυασμό με ένα πλαφόν είναι ξεκάθαρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ακόμη την ελπίδα ότι η πρόταση των 15 χωρών περιλαμβανομένης και της Ελλάδας θα εισακουστεί. Και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα προχωρήσει. Εναλλακτικά, η άλλη λύση που θα έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα είναι να προχωρήσουμε από κοινού στην προμήθεια φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διαγκωνισμούς και επιζήμιους ανταγωνισμούς, αλλά για συνεργασία.
Επίσης υπογράμμισε :
Ενδεχομένως να εξέπληξε ορισμένους το γεγονός πως έθιξα το θέμα της ενεργειακής κρίσης σε ένα Φόρουμ με θέμα τη Δημοκρατία.
Είναι συνειδητή επιλογή.
Δεν συνδέεται μόνο με το γεγονός ότι προστατεύοντας το ευρωπαϊκό μας σπίτι από την εργαλειοποίηση της ενέργειας -την οποία ο Πούτιν, μετέτρεψε σε όπλο- προασπίζουμε τις δημοκρατικές μας αξίες.
Η μη-βιώσιμη ενέργεια και το κόστος ζωής ναρκοθετούν κυριολεκτικά το δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας και απειλούν να υπονομεύσουν όλες μας τις προσπάθειες.
Για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια: δε μάς είναι άγνωστη η ενεργειακή φτώχεια στα αστικά κέντρα, αφού η πανδημία της COVID-19 επέφερε επιδείνωση των ανισοτήτων και αίσθημα ανασφάλειας για πολλούς ανθρώπους.
Όχι, όμως, σε τέτοια κλίμακα. Ποτέ σε τέτοιο βαθμό.
Διατρέχουμε σοβαρότατο κίνδυνο επιδείνωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων όταν περιορίζουμε την πρόσβαση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε φωτισμό, ψύξη, κλιματισμό, καθαρό μαγείρεμα και θέρμανση. Οι οικογένειες δε θα πρέπει να κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του “να έχουν φαγητό στο τραπέζι ή να εξοφλούν τους λογαριασμούς ενέργειας”.
Ενώ εργαζόμαστε με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την καθαρή και φθηνή ενέργεια οφείλουμε να φροντίσουμε με τις επιλογές μας να μην επιβαρυνθούν οι πλέον αδύναμοι, οι περιθωριοποιημένοι και τα συνήθη θύματα διακρίσεων στις κοινωνίες μας.
Η δημοκρατία κινδυνεύει.
Οι μάχες ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός των συνόρων μας.
Όσοι δικαιολογούν τον αυταρχισμό μιλούν χωρίς καμίαν αιδώ. Ξεχνούν πως ακόμη και στη χειρότερή της μέρα η Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη ακόμη και από τη βέλτιστη εκδοχή της δυστοπίας, της οποίας εκείνοι υπεραμύνονται.
Η ομορφιά και το απόλυτο μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι πως προσφέρει χρόνο και χώρο ακόμη και σε εκείνους που την απειλούν, τη θέτουν σε κίνδυνο ή επιθυμούν να την ανατρέψουν.
Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία, στη Σουηδία. Δύσκολες μάχες. Και η Ιταλία. Ξανά η Ιταλία;
Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο. Αν δεν κινηθούμε τώρα, τότε πότε;»
Οι εργασίες του Athens Democracy Forum θα ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή.