«Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και ο ΟΗΕ πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αριθμό ρεκόρ ανθρωπιστικών κρίσεων.
Τα «ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου δέχονται επιθέσεις» παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μπαν απαρίθμησε όλες τις συγκρούσεις που μαίνονται αυτή τη στιγμή: από τη Γάζα στη Συρία και το Ιράκ κάνοντας επίσης αναφορά στην Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και έκανε λόγο για «μία τρομακτική χρονιά για τις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
«Από τα βαρέλια με εκρηκτικά (που χρησιμοποιούνται στη Συρία) έως τους αποκεφαλισμούς (των ομήρων στο Ιράκ), από τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, εναντίον των προσφύγων του ΟΗΕ και εναντίον ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών έως τις απόπειρες να πεθάνουν από πείνα άμαχοι, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου υφίστανται επιθέσεις» επισήμανε ο ίδιος.
«Αυτές οι αναταραχές θέτουν σε δοκιμασία το πολυμερές σύστημα» προειδοποίησε ο Μπαν ενώπιον των εκπροσώπων 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων πολλών αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων.
«Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά και να επιτύχουμε σύντομα μια πολιτική συναίνεση» σημείωσε κάνοντας λόγο για «διαιρέσεις που παραμένουν σχετικά με το θέμα της Συρίας».
«Ο ορίζοντας έχει συννεφιάσει (…) τα φαντάσματα του Ψυχρού Πολέμου έχουν επιστρέψει να μας στοιχειώσουν και οι ελπίδες που ξεπήδησαν από την Αραβική Άνοιξη έχουν πνιγεί στη βία» είπε επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και ο ΟΗΕ πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αριθμό ρεκόρ ανθρωπιστικών κρίσεων.
Ο αξιωματούχος επικεντρώθηκε επίσης στη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική χαρακτηρίζοντάς την «μια κρίση χωρίς προηγούμενο».
«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε κατά 20 φορές τη βοήθεια» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (κυρίως τη Λιβερία, τη Γουϊνέα και τη Σιέρα Λεόνε).
Σχετικά με την απειλή των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, ο Μπαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «απαιτείται μια απάντηση από τη διεθνή κοινότητα που θα έχει πολλαπλές μορφές» όπως επίσης και «αποφασιστική δράση προκειμένου να μπει ένα τέλος στις φρικαλεότητες» που διαπράττει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι βραχίονές της.
«Αυτές οι εξτρεμιστικές οργανώσεις αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα μια απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» υπογράμμισε.
«Αντιμετωπίζουμε σήμερα εντεινόμενες προκλήσεις (…) ο ΟΗΕ πρέπει να ανταποκριθεί στην έκκληση» που του απευθύνουν οι πολίτες, κατέληξε ο Μπαν Γκι Μουν.