Ένα πρώτο «κύμα» μέτρων ξεκινά να επεξεργάζεται άμεσα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση, για να χαλαρώσει η «θηλιά» που απειλεί με ασφυξία την Ελληνική Οικονομία. Αν όλα πάνε καλά και με βάση τις δεσμεύσεις που έλαβε στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην κυβέρνηση ελπίζουν άμεσα -μέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως- για μία προκαταβολή του 50% της δόσεως των 7,2 δισ. ευρώ που έχει “παγώσει” προς τη χώρα μας, η οποία μπορεί να δοθεί σε δύο δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ εφόσον υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων.
Στο πλαίσιο των νέων αποφάσεων του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, από την Τετάρτη ή Πέμπτη και μέχρι την επόμενη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει:
– διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα. Πιθανώς θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, που στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν θέσει σε διαβούλευση μέχρι τότε.
– τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing). Αν και αποτελεί «επιστημονική» μορφή απάτης των πολυεθνικών, υπάρχει υπόβαθρο σε αυτό καθώς ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει ένα πλαίσιο παροχής και τεκμηρίωσης των τιμών και στοιχείων εκ μέρους τους.
– μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.
Σε δεύτερη φάση, στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου (και σε συνεννόηση με τους θεσμούς) θα πρέπει επίσης:
– να ξεκαθαρίσει στους πολίτες τις υποχρεώσεις ή τα κίνητρα που θα έχουν για να ζητούν αποδείξεις.
– να προχωρήσει στην χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου.
– να εφαρμόσει πιλοτικά το σχέδιο για πρόσληψη part-timer ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές) για να τονώσει την έκδοση αποδείξεων και την είσπραξη του ΦΠΑ.
“Ανάσα” με δόσεις
Η κανονικότητα φαίνεται έτσι πλέον να επιστρέφει, με την έννοια ότι η χώρα μπορεί ξανά να πάρει (με δόσεις) τις πρώτες ανάσες μετά από καιρό, όσο τουλάχιστον θα παίρνει –σε συννενόηση με τους τρεις θεσμούς- και νέα μέτρα που θα κλείνουν την «τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι εταίροι αποδέχθηκαν τα μέτρα που τους πρότεινε η κυβέρνηση, από τη στιγμή τουλάχιστον που και αυτή δέχτηκε να τα συμπληρώσει με άλλα, άμεσης απόδοσης –όπως η περαίωση. Ο κατάλογος των 5-6 μεταρρυθμίσεων ήδη έφθασε αισίως στις δέκα και συμφωνήθηκε συνεχώς να εμπλουτίζεται, ενώ θα εφαρμόζεται.
Κοινός τόπος με τους εταίρους υπήρξε τελικά σε πολιτικό επίπεδο, με την έννοια της πολιτικής βούλησης και της καλής θέλησης σε ένα πλαίσιο που ακόμη διαμορφώνεται. Πιο δύσκολο ίσως αποδειχθεί όμως να πειστεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο Eurogroup ο κύριος Μάριος Ντράγκι φέρεται να ξιφούλκησε κατά της Κομισιόν και των πολιτικών εταίρων στο Eurogroup, μιλώντας για την ανάγκη να μην χαθεί η αξιοπιστία και η τήρηση των κανόνων, στο βωμό των πιέσεων και των αναγκαιοτήτων. Και αυτό δεν αφορούσε μόνον την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες με πρόβλημα, όπως η Γαλλία και η Ισπανία που επίσης μπαίνουν στο χορό των μέτρων και μεταρρυθμίσεων για να βάλουν σε μία σειρά τα οικονομικά τους.
Βοήθεια υπό όρους
Αν θα μπορέσει να «χαλαρώσει» ο κύριος Ντράγκι, αυτό θα φανεί την προσεχή Πέμπτη, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Αν δεχτεί να αυξηθεί το όριο δανεισμού από τον ELA ή και το πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων (σε δεύτερη φάση ίσως όμως), η Αθήνα θα ξεπεράσει το «βουνό» των υποχρεώσεων του Μαρτίου και τότε μπορεί να ατενίζει μέχρι τον Ιούνιο το μέλλον των υποχρεώσεων πληρωμής, εντός και εκτός συνόρων, με περισσότερη αισιοδοξία.
Επί του παρόντος πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup κύριος Ντάισελμπλουμ εξέπεμψε το σήμα ότι δεν θα πρέπει να αναμένει προκαταβολές από τις δόσεις η Αθήνα, πριν η κυβέρνηση δώσει δείγμα γραφής για τα μέτρα που συμφώνησε. Η προσδοκία για βοήθεια των 1,8+1,8 δισ. δόθηκε προφορικά, δεν αποτυπώνεται στην απόφαση και μένει να φανεί αν δεν χαθούν και αυτές “στην μετάφραση”, όπως καιρό συμβαίνει τώρα στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Από την άποψη αυτή όμως -επειδή τα γραπτά μένουν- η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν και πριν μισό μήνα, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπου στη συμφωνία αποτυπώθηκε ένα πεδίο δράσης αλλά όχι και πώς θα έρθουν άμεσα τα χρήματα που έχει ανάγκη η χώρα –εκτός βέβαια ότι ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι τουλάχιστον 10 νέα μέτρα που δεν υπήρχαν πριν.
Στις Βρυξέλλες πλέον τα “παζάρια”
Σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup χθες στις Βρυξέλες, ο κύριος Βαρουφάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς την Τετάρτη θα οδηγήσει στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
«Μας έχουν εγγυηθεί ότι με την έναρξη της διαδικασίας αυτής, αρχίζει και η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. «Η διαδικασία αυτή που ξεκινήσαμε με τους θεσμούς, στόχο έχει να διασφαλίσει ότι τα κράτη – μέλη που μετέχουν στη συμφωνία θα έχουν την απαραίτητη ρευστότητα. Σκοπός είναι να είναι μια επωφελής διαδικασία για όλα τα μέλη» επισήμανε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως την Τετάρτη αρχίζουν «τεχνικές διαβουλεύσεις που θα γίνονται στις Βρυξέλλες» και πως η κυβέρνηση «θα παράσχει στους θεσμούς τις πληροφορίες που χρειάζονται, ώστε να βασίζονται σε δεδομένα, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων που θα έχει σχεδιαστεί από κοινού σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμά τους».
Αν και δεν απέκλεισε να έρχονται χαμηλόβαθμοι ελεγκτές των θεσμών στην Αθήνα, είναι σίγουρο πως ο ίδιος δεν θα τους συναντά, για να μην τους δώσει δικαίωμα να έχουν λόγο για τις αποφάσεις που θα μπορεί η κυβέρνηση μονομερώς να λαμβάνει, για θέματα που δεν απειλούν τα ελλείμματα, την ρευτσότητα και την Ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup είχε συναντηθεί με τους κ.κ. Poul Thomsen (ΔΝΤ), τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, συναντήθηκε με το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schauble και με τον επικεφαλής του EFSF και ESM Klaus Regling.