Οικονομία

«Μπαρούτι» μυρίζει το σημερινό Eurogroup

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Βήματα πίσω, αντί για μπροστά φαίνεται να σημειώνονται το τελευταίο διήμερο στις συζητήσεις των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της  σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το κλίμα μόνο αισιοδοξία δεν επιτρέπει, καθώς από την πλευρά των δανειστών υπάρχει ξανά σκλήρυνση της στάσης, με την επαναφορά της απαίτησης για υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του μνημονίου.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η 16η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσει παράταση του μνημονίου η Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αποδοχής του αιτήματος, έως τις 28 του μήνα που λήγει η προηγούμενη παράταση.

Η πίεση αυτή από τις Βρυξέλλες, εφόσον διατηρηθεί μέχρι τέλους, εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες για συμφωνία, εκτός κι αν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές δεδομένων.

Πάντως από την ελληνική πλευρά δεν διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί για μία σειρά από ζητήματα: τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο φυσικά και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ανθρωπιστικές δράσεις.

Η γραμμή με την οποία θα εμφανιστεί η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup, αλλά και στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε όλο το σαββατοκύριακο σε κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις στην Αθήνα με κυρίαρχη την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή στις θέσεις και την ανταπόκριση στις λαϊκές προσδοκίες.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι πιθανόν να γίνει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας, εάν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σήμερα.

Όπως και να έχει ο Μέγαρο Μαξίμου, μιλά για «αγώνα αντοχής», όταν αναφέρεται στη διαπραγμάτευση» και χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις είναι ενδεχόμενο η πλευρά των δανειστών να προσπαθεί εσκεμμένα να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να δει τις αντοχές της ελληνικής πλευράς ως προς το αμιγώς οικονομικό, αλλά και τραπεζικό πεδίο, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της κυβέρνησης. Εάν μέχρι τότε η «γραμμή Τσίπρα» αντέξει, ίσως να επιζητηθεί από την πλευρά των εταίρων ένας συμβιβασμός, ειδάλλως θα εξαπολυθεί το τελευταίο κύμα πιέσεων για να αποδεχθεί η Αθήνα την πλήρη υποταγή στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία