Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει στην Ευρωζώνη και συνεχίζοντας να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Ο κ. Κερέ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις συζητήσεις για την ανάγκη εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση και υπογράμμισε πως κανείς δεν συζητεί σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.
«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία της οποίας το αποτέλεσμα μπορεί επιφέρει σημαντικές αλλαγές, κάτι που είναι φυσιολογικό σε μια δημοκρατία, αλλά τόνισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ο κ. Κερέ υπογράμμισε, ωστόσο, πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με δύο ή τρία χρόνια πριν, καθώς η Νομισματική Ένωση είναι πλέον περισσότερο ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους μετάδοσης μιας κρίσης που θα προέρχονται από την ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά.
Αναφορικά με την πιθανότητα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο κ. Κερέ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ σε ένα τέτοιο σενάριο.
«Η θέση μας είναι σαφής. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους που αφορούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ούτε στην παράταση στη λήξη ομολόγων, απλώς επειδή δεν μπορούμε να το πράξουμε», είπε και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που δεν προβλέπεται στη Συνθήκη και δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από την απαγόρευση χρηματοδότησης κρατών. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας».
Ο κ. Κερέ υπογράμμισε πως οι εκλογές στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν με κανέναν τρόπο την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καθώς η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει για τις δράσεις της όταν η ίδια το κρίνει απαραίτητο.
«Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη- μέλη δεν λαμβάνουν αποφάσεις ή τις λαμβάνουν πολύ διστακτικά αυξάνεται η πίεση για νομισματική πολιτική», είπε, τονίζοντας πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες ειδικά στις χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, και επανέλαβε πως τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρούν αυστηρά το Σύμφωνο σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο κ. Κερέ αναφέρθηκε ακόμα και στην αντιμετώπιση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάποιων κρατών-μελών που δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως το Βέλγιο , η Γαλλία και η Ιταλία, χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση της Κομισιόν να προβάλει ενστάσεις στους προϋπολογισμούς αυτών των κρατών, αλλά το γεγονός πως επέβαλε περισσότερα μέτρα αυξάνει την αβεβαιότητα, καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος αν διασφαλίζεται η αξιοπιστία του Συμφώνου.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ακόμα πως η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη χρειάζονται μια κοινή οικονομική πολιτική που θα εμπεριέχει και τους κανόνες εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, καθώς το ιδανικό σενάριο, αυτό της δημοσιονομικής ένωσης, προϋποθέτει «δημοκρατική νομιμοποίηση» και επαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο.