«Μπλόκο» σε χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2016 ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσει τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να ελεγχθούν περιπτώσεις με σπουδαίο φορολογικό ενδιαφέρον.
Όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ/ΔΟΥ), ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, η παράταση της παραγραφής για τουλάχιστον ένα χρόνο αφορά περίπου 22.000 υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία «προτεραιοποίησης».
Κριτήριο επιλογής των υποθέσεων είναι η εισπραξιμότητα και το πόσο ενεργές και πρόσφατες είναι, ενώ στον συνολικό αριθμό θα προσμετρηθούν και εκείνες οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από 1.1.2016 μέχρι και σήμερα.
Μάλιστα το θέμα της «προτεραιοποίησης» απασχόλησε ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπουργών, αλλά και εκπροσώπων των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες έχουν την ευθύνη -με βάση το μνημόνιο- για τις εισαγγελικές παραγγελίες.
Ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε στους εκπροσώπους των εφοριακών υπαλλήλων ότι «υπάρχει πολιτική συμφωνία» να μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, όμως έχει ζητήσει την κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με τη σπουδαιότητα και την ωρίμανσή τους και θα ενταχθούν και αυτές μέσα στο RISK ANALYSIS της ΓΓΔΕ.
Στη συνέχεια θα γίνει «προτεραιοποίηση» με υπουργική απόφαση και θα γίνει πρόταση για παράταση παραγραφής, καθόσον δεν μπορούν να ελεγχθούν φέτος.
Παράλληλα, με τον έλεγχο των υποθέσεων θα προχωρήσει και η «νομική θωράκιση» των ελεγκτών, στη βάση των προτάσεων που θα υποβάλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται και για τη λειτουργία των Υπηρεσιών Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
Η ρύθμιση θα καθορίζει το μέλλον των υποθέσεων που θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς αυτών των υποθέσεων, θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά και οι ΥΕΔΔΕ.
Τότε θα λυθεί και το ζήτημα των υπαλλήλων-ελεγκτών που έχουν παραμείνει στο ΣΔΟΕ και εκκρεμεί η μετακίνησή τους προς τις ΥΕΔΔΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για τη μεταφορά 500 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η μεταφορά των υπαλλήλων στη ΓΓΔΕ εντάσσεται στο σχέδιο ενσωμάτωσης των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Aποστολή