«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ίδια τη διάταξη του Συντάγματος γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Εκείνο που διαφοροποιεί τα πράγματα και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου είναι ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία είχε ήδη αποστείλει στη Βουλή ο ανακριτής και ο εισαγγελέας από τη Λάρισα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για την προκαταρκτική έκρινε ότι αυτά τα στοιχεία παρείχαν απλές ενδείξεις και με βάση αυτό πρότεινε με το πόρισμά της και η Βουλή αποδέχτηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης με παράλειψη για τον κ. Τριαντόπουλο και να πάρει το δρόμο της», ανέφερε ο Γιάννης Μπούγας.
«Είναι βέβαιο ότι για τον Χρήστο Σπίρτζη υπάρχει παραγραφή. Εαν αποδοθούν πλημμεληματικές κατηγορίες για τον κ. Σπίρτζη έχει παρέλθει, ούτως ή άλλως η πενταετία κατά συνέπεια ακόμη και με τον Ποινικών Κώδικα το αδίκημα θα ήταν παραγεγραμμένο. Σε περίπτωση κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα, για τον κ. Σπίρτζη, επειδή είχε την ιδιότητα του πολιτικού προσώπου υπερισχύει η ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος πριν από την αναθεώρηση του 2019. Η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω της παραγραφής», είπε ο κ. Μπούγας και ερωτηθείς για τον K. Kαραμανλή ανέφερε:
«Το σύνολο της διαδικασίας ελέγχου ποινικής ευθύνης υπουργών, είναι τυπική διαδικασία που προσδιορίζεται από το Σύνταγμα και πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Για να υπάρξει μοντέλο Τριαντόπουλου, αν και δε μού αρέσει ο όρος, πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί να αποφασίσει ότι υπάρχουν απλές ενδείξεις, οι οποίες δικαιολογούν την πρότασή της προς την Ολομέλεια να κινήσει για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα την ποινική δίωξη. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί ο ελεγχόμενος, ( ο κ. Καραμανλής),όπως απεδέχθη ο κύριος Τριαντόπουλος, να μην διεξαχθεί διεξοδική διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Κυρίως ενεργοποιείται το δικαίωμα του ελεγχόμενου να αποδείξει με οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο κρίνει ότι αυτές οι ενδείξεις, που καταρχήν θεωρήθηκε ότι υπάρχουν, δεν είναι βάσιμες και να ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής να μην να μην ασκηθεί ποινική δίωξη».
«Θα πρέπει να δίδονται οι απαντήσεις για το τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα από τη Δικαιοσύνη και με έναν τρόπο ψύχραιμο, λογικό και υπεύθυνο. Όχι αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη περίοδο, θεωρίες συνομωσίας που δηλητηρίασαν την δημόσια ζωή του τόπου, πράγματα τα οποία ήταν παντελώς ανυπόστατα. Τώρα λοιπόν, με μια συγκροτημένη διαδικασία, τυπική και ελεγχόμενη από το Κοινοβούλιο, από τους δημοσιογράφους, από τον πολιτικό κόσμο, προχωράμε, ώστε να δοθούν απαντήσεις. Ασφαλώς θα περιμένουμε και τις απαντήσεις που θα δώσει η Δικαιοσύνη σε πρώτο χρόνο μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης και οριστικά με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία θα δικάσει όσους εμπλέκονται στην υπόθεση των Τεμπών, έτσι ώστε η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί τι συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό που συνέβη», τόνισε ο κ. Μπούγας.
Πρωτοβουλίες «υπό τον ομπρέλα του Δικαστικού Χάρτη»
Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποσπασματικά μέτρα. Είναι στρατηγικός ο σχεδιασμός με τον δικαστικό χάρτη να ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενοποίηση ώστε περισσότεροι δικαστές να δικάζουν στον πρώτο βαθμό και πρώην ειρηνοδίκες να εκδικάζουν το σύνολο των αστικών υποθέσεων και σχετικά σύντομα και πολλές ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Πρωτοβουλίες όπως ο νέος Ποινικός Κώδικας και η αλλαγή του κώδικα Ποινικής Δικονομίας με αναμόρφωση του πλαισίου διεξαγωγής της πολιτικής δίκης είναι θεσμικό εργαλείο «για την έκδοση αποφάσεων σε λιγότερο από 700 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος στη χώρα είναι 1492 ημέρες και ειδικά στο πρωτοδικείο Αθηνών ο χρόνος αναλώνεται μέχρι να συζητηθεί η απόφαση. Αυτόν τον Απρίλιο συζητώνται υποθέσεις που κατατέθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021, είπε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε:
«Ήδη από τον Σεπτέμβριο έχουμε θετικά αποτελέσματα και έχουμε επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης όχι μόνο στα Πρωτοδικεία, τα περιφερειακά, αλλά και στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Από 247 δικαστικούς σχηματισμούς στην ελληνική επικράτεια, σήμερα έχουμε 113. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μας διευκολύνει στο να έχουμε αξιοπρεπείς κτιριακές υποδομές κι έχουμε και αρκετά χρήματα για να μπορέσουμε αυτό να το επιτύχουμε. Με τις ψηφιακές υποδομές επίσης λειτουργούμε γρηγορότερα και μάλιστα με ενιαίο τρόπο, γιατί δεν έχουμε διαφορετικά δικαστήρια στον 1ο βαθμό, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.
Δημιουργούμε και το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να υποδεχθούμε τον ψηφιακό φάκελο της δικογραφίας που για εμάς είναι, ας μου επιτραπεί όρος το ιερό δισκοπότηρο για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης. Να μην χρειάζεται όλος αυτός ο όγκος των εγγράφων να ψηφιοποιηθούν και να μπαίνουν στον ψηφιακό φάκελο τον οποίο θα έχει μπροστά το δικαστής».
Από τον επόμενο Οκτώβριο η ηλεκτρονική δημοσίευση των διαθηκών
«Σήμερα μια διαθήκη στο Πρωτοδικείο Αθήνας χρειάζεται 300 ημέρες για να δημοσιευθεί. Με την πλατφόρμα την οποία θα λειτουργούν συμβολαιογράφοι και είναι έτοιμη, θα χρειάζονται μόνο επτά μέρες, που σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορη εκκαθάριση των κληρονομικών εκκρεμοτήτων και μια πολύ γρήγορη αποδοχή κληρονομιάς, κάτι το οποίο ενδιαφέρει και το Δημόσιο διότι εισπράττει φόρους από τις αποδοχές κληρονομιάς», είπε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.