Πολιτική

«Μπούμερανγκ» υπέρ της κυβέρνησης γύρισε η επίθεση της Ολλανδής

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους… ικανοποίησε την κυβέρνηση η επίθεση της ακτιβίστριας – Η #Ολλανδέζα για 2η ημέρα στην κορυφή των trends στο Twitter

Σε «μπούμερανγκ» για τους πολυποίκιλους κήρυκες του «δικαιωματισμού» εξελίχθηκε η αμετροεπής επίθεση κατά της χώρας μας που εξαπέλυσε η Ολλανδή δημοσιογράφος κατά την κοινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου στα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

Η άμεση αντίδραση του κ. Μητσοτάκη και πολύ περισσότερο η ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε στην κ. Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, για την οποία συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου έλεγαν ότι προσήλθε στη συνέντευξη με μόνο στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και όχι να υποβάλει ερώτηση, προκάλεσε ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «αποδείχθηκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταλούν πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση».


Ο διάλογος Μητσοτάκη με την Ολλανδέζα δημοσιογράφο

Μιλώντας, μάλιστα, με επικοινωνιακούς όρους, ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι «η Ολλανδή ακτιβίστρια και δικαιωματίστρια «προσέφερε άθελα της υπηρεσίες στη χώρα και στην κυβέρνηση».

Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανα τον νέο «υβριδικό πόλεμο» που, κατά το προηγούμενο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει εξαπολύσει ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, όπως λένε συνεργάτες του, το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, απευθυνόμενος τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό ακροατήριο.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός , πρώτον, «έδειξε ανακλαστικά» και απάντησε με την προσήκουσα αυστηρότητα στην πρόκληση της Ολλανδής, εκπέμποντας το σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και δεν προβαίνει σε παράνομες και «βάρβαρες», κατά την ορολογία της κ. Μπέχουελ, επαναπροωθήσεις (pushbacks) μεταναστών.

Απάντηση στους «κατ΄ επάγγελμα δικαιωματιστές»

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε αποφασισμένος να επιμείνει στη φύλαξη των συνόρων της χώρας, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την υποκρισία της γειτονικής Τουρκίας η οποία όχι μόνον δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά «εργαλοποιεί» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους οποίους προωθεί προς την Ελλάδα.

Αξιοποίησε, τρίτον, την αφορμή που του έδωσε η κ. Μπέουχελ να παρουσιάσει τη μεγάλη πρόοδο που έγινε την τελευταία διετία στις δομές φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων. Η αντιπαράθεση που είχε μαζί της για τη Σάμο και τις συνθήκες που επικρατούν στη νέα δομή που δημιουργήθηκε εκεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότησης, έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μας πλέον, εκτός του ότι φυλάει τα σύνορά της, εξασφαλίζει συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο αντίλογος, τέταρτον, του Έλληνα πρωθυπουργού στις άδικες επικρίσεις της ακτιβίστριας δημοσιογράφου, έδειξε, όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται όλοι οι «κατ΄ επάγγελμα δικαιωματιστές», όπως είναι η κ. Μπέουχελ, η οποία είχε και παλαιότερα απασχολήσει με αρνητικό τρόπο την επικαιρότητα στη χώρα μας όταν συνελήφθη πριν από μερικούς μήνες επειδή φιλοξενούσε παρανόμως Αφγανό υπήκοο που είχαν απορριφθεί τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου.

Το ανοίκειο επεισόδιο, τέλος, που προκάλεσε η Ολλανδή δημοσιογράφος υποχρέωσε τον πρωθυπουργό της δικής της χώρα να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και του κ. Μητσοτάκη. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση τηρούν τα υψηλότερα standard», είπε αυτολεξεί ο Μαρκ Ρούτε, προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει είναι να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ασφαλή χώρα» την Τουρκία για την παραμονή μεταναστών και προσφύγων, συμπληρώνοντας: «Θέλω να μείνουν εκεί, να είναι ασφαλείς, και μετά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί και να δεχτούμε ανθρώπους από την Αφρική, από την Τουρκία, να δεχτούμε πρόσφυγες, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν το 2015 και το 2016».


Ολλανδή δημοσιογράφος

Εθνική Στρατηγική

«Δύο χρόνια μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης η χώρα έχει αποκτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού», αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Αφήνει πίσω της οριστικά τη δυσπιστία και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του». Στη θέση της, υλοποιείται με συνέπεια και μετρήσιμα αποτελέσματα μια νέα Εθνική Στρατηγική, η οποία ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει τα εξής:

-Ολοκληρώθηκε ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υποδοχής στα σημεία εισόδου, με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, που κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαμενόντων, των εργαζομένων, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. Βρίσκονται μακριά από τον αστικό ιστό και προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Βάζουν οριστικό τέλος στην Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ και στην περίοδο της διεθνούς ανυποληψίας για τη χώρα μας. Έχουν διακριτούς χώρους για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες, καθώς και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης για τους προς επιστροφή παράνομους μετανάστες.

-Περιορίστηκαν δραστικά οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, που ενισχύθηκαν με χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την κατασκευή έργων υποδομής σε Δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

-Προχωρά σταδιακά η αποσυμφόρηση των νησιών μας, αλλά και της ενδοχώρας και διασφαλίζεται ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο στις περιφέρειες της χώρας.

-Σε συνδυασμό με την κατά 90% μείωση των μεταναστευτικών ροών συγκριτικά με το 2019, σήμερα, όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας φιλοξενούν κάτω από 1% των αιτούντων ασύλου ανά την επικράτεια. Ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών αποτελούσε και αποτελεί το ελάχιστο χρέος προς τις περιοχές που έχουν πληρώσει ιδιαίτερα υψηλό τίμημα.

Η #Ολλανδέζα για 2η ημέρα στην κορυφή των trends στο Twitter

Σε περίπου 24.000 ανέρχονται οι αναφορές οι οποίες καταγράφονται στο ελληνικό Twitter για τα hashtag #Ολλανδέζα και #Ολλανδή. Καθώς συμπληρώνονται δύο 24ωρα από την έντονη φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δημοσιογράφο από την Ολλανδία, είναι σαφώς κυρίαρχη η άποψη ότι η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ α) έκανε ερώτηση και όχι τοποθέτηση και β) ότι ορθώς έπραξε που απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό με ξεκάθαρη πρόθεση να τον προσβάλει, κατηγορώντας την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, αλλά χωρίς να επικαλείται οποιουδήποτε είδους τεκμήριο.

Στην πλειονότητά τους οι χρήστες του Twitter επαινούν την κα Μπέουχελ, για την υποτιθέμενη παρρησία της, την ευθύτητά της κ.λπ. Όχι όμως για το περιεχόμενο της ερώτησης, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια ουσιαστική ενημέρωση περί της τρέχουσας κατάστασης στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως σε μια εμπεριστατωμένη κριτική της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της. Αντ’ αυτού όμως η στήριξη προς την Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ από τους θαυμαστές της στο Twitter παρέχεται αφειδώς και ενθέρμως για το ύφος της. Και αντιστοίχως στηλιτεύεται και γίνεται στόχος σαρκασμού η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, ανεξαρτήτως της ουσίας της ερώτησης ένιωσε προσβεβλημένος από τη φρασεολογία και τον τόνο της φωνής της κας Μπέουχελ.

Ως εκ τούτου, η αναγωγή του ζητήματος σε μια δικομματική κόντρα, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί την αναπόφευκτη εκτροπή της συζήτησης για το μεταναστευτικό. Εξαιρουμένων των απρεπειών που εκτοξεύονται εκατέρωθεν, την κοσμίως εκπεφρασμένη άποψη υπέρ της Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ θα μπορούσε να συνοψίζει το εξής tweet γραμμένο στα αγγλικά:

Σε μια πρόχειρη μετάφραση η συγκεκριμένη ανάρτηση αναφέρει «κα Μπέουχελ σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Τελικά ο πρωθυπουργός κατελήφθη εξαπίνης και αναγκάστηκε να απαντήσει σε μια ερώτηση για την οποίαν δεν ήταν προετοιμασμένος. Δυστυχώς τα πρόβατα οι Έλληνες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αντίδρασή του. Εγώ όμως θα φυλάξω αυτό το βίντεο για να με κάνει να χαίρομαι όποτε δεν είμαι ευδιάθετος/η».

Σε ό,τι αφορά την αντίθετη πλευρά, ότι δηλαδή η Ολλανδή δημοσιογράφος μόνο ως δημοσιογράφος δεν αντιπαρατέθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά σαν μια προκατειλημμένη και επί σκοπόν αγενή agent provocateur εντοπίζονται διάφορα tweet, όπως τα ακόλουθα:

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική