Οικονομία

«Μύλος» με την τροπολογία Λαφαζάνη και την ακύρωση των αυξήσεων στο ρεύμα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προστεθεί η τροπολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Τι σημαίνει αυτό; ‘Οτι η απόφαση της ΡΑΕ – που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας – θα επέφερε αύξηση περίπου 3 ευρώ / τετράμηνο για έναν μέσο οικιακό καταναλωτή. Για τους οικιακούς καταναλωτές, το τέλος θα αυξανόταν κατά 4,22%, από τα 26,30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 27,46 ευρώ. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΡΑΕ προέκυψαν μειώσεις σε κάποιες κατηγορίες βιομηχανικών καταναλωτών.

Οι λογαριασμοί ρεύματος γενικότερα θα σημείωναν αύξηση από 1,3% έως 31,8%, με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ΡΑΕ ως ανεξάρτητος ρυθμιστής της αγοράς αποφασίζει ανά εξάμηνο τις αυξομειώσεις του τέλους ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ, αλλά και να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια το αρμόδιο υπουργείο το εγκρίνει και έτσι μετακυλίεται το κόστος στους καταναλωτές. Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση της ΡΑΕ είχε πραγματοποιηθεί προεκλογικά στις 31/12/2014, αλλά το ΦΕΚ -ώστε να δοθεί η εντολή στη ΔΕΗ να αυξήσει το ρεύμα- δημοσιοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές από 1η Ιανουαρίου.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι παραγωγοί ΑΠΕ να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες καθυστερήσεις πληρωμών, καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός έχει έλλειμμα και το υπουργείο καλείται να εξασφαλίσει τα έσοδα. Το 2014 ο λογαριασμός είχε σωρευτικό λογιστικό έλλειμμα περίπου 150 εκατομμυρίων, ενώ οι αυξήσεις θα κάλυπταν ένα κενό της τάξης των περίπου 45 εκατομμυρίων. Επίσης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για το μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2016.  

Με την τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακυρώνονται οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και έτσι η ΡΑΕ καλύπτεται τυπικά από το νόμο για την ακύρωση της απόφασής της.

Το υπουργείο Ενέργειας είχε ζητήσει από την ΡΑΕ να εξετάσει τρόπους ακύρωσης της αύξησης του τέλους προς τις ΑΠΕ, ωστόσο αν αυτό δεν ήταν εφικτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ξεκαθαρίσει ότι θα  καταθέσει νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας και την αιτιολογική της έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η διατήρηση των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014, αλλά και ζητείται να επανεξεταστεί ο προσδιορισμός του τέλους. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση “η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ”.

Τι ακυρώνεται

Οι παλιές και νέες χρεώσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης είναι:
-Υψηλή τάση, από 2,23 σε 2,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,8 %).
-Μέση τάση με κατανάλωση πάνω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 2,31 σε 3,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,6 %).
-Αγροτικό τιμολόγιο μέσης τάσης, από 10,83 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,5 %).
-Μέση τάση με κατανάλωση κάτω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 12,77 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μείωση 3,6 %).
-Αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης ,από 11,39 σε 12,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,6 %).
-Οικιακό τιμολόγιο, από 26,3 σε 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 4,4 %).
-Λοιπά τιμολόγια χαμηλής τάσης (περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία κλπ), από 30,89 σε 31,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1,3 %).

Νέα επίθεση από τον Λαφαζάνη

Σύμφωνα με το υπουργείο, “με δύο μέτρα και δύο σταθμά λειτούργησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο ζήτημα της απαράδεκτης αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που επέβαλε σε συμπαιγνία με την προηγούμενη συγκυβέρνηση,  όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα κείμενα των αποφάσεών της για το ίδιο θέμα μέσα στο 2014”.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου, “στην πρώτη απόφαση (αριθ. 355/2014) που ελήφθη στις 26 Ιουνίου 2014 η ΡΑΕ δεν έκανε καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ, επικαλούμενη το γεγονός ότι «είναι αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών και για την καταπολέμηση της ενεργειακής πενίας, η οποία αποτελεί διογκούμενο εθνικό πρόβλημα, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και σημαντικό κοινοτικό στόχο». Γιαυτό, όπως καταλήγει «η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να μην «πλειοδοτήσει», διά της λήψης μέτρων και της αύξησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών που πλήττουν υπέρμετρα τον καταναλωτή» (οι υπογραμμίσεις δικές της)”. Και προσθέτουν ότι: Ένα εξάμηνο αργότερα με την με αριθμό 722/30.12/2014 άλλη απόφασή της και χωρίς να λάβει υπόψη της το σκεπτικό της προηγούμενης, που ίσχυε πλέον στο πολλαπλάσιο αφού τα χρέη προς τη ΔΕΗ άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ, επέβαλε τις προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου «…….»

Άρθρο….
Στο τέλος της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 143 του Ν.4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (Α 179), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται, λόγω των έκτακτων δυσμενών οικονομικών συνθηκών, η διατήρηση των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014. Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

You may also like