«Αν σήμερα η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι γιατί υπήρξε καταλυτικός ο ρόλος του Προκόπη Παυλόπουλου -και μόνο γι’ αυτό η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ -στο περιθώριο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον τρόπο αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής- ότι η ΝΔ αποφεύγει να απαντήσει αν θα στηρίξει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: «Έχω εκφραστεί δημοσίως και σας λέω την προσωπική μου άποψη ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εκτελεί κατά εξαίρετο τρόπο τα καθήκοντά του και μάλιστα σήμερα το πρωί άκουγα και τον φίλο μου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών το καλοκαίρι του 2015, που του απένειμε τα εύσημα, ότι στην ουσία εκείνο το κρίσιμο καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι δεν είχαν κυβέρνηση να συζητήσουν, συζητούσαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ, προέβλεψε ότι «όταν θα έλθει η ώρα της ψηφοφορίας, θα εκπλαγούν πάρα πολλοί από τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, όσοι πιστεύουν και διαδίδουν διάφορα άλλα, σε ό,τι αφορά την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου».
Σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τα 43 αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι «χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα επόμενα δέκα χρόνια», διότι «δεν είναι τολμηρή η αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι μία αναθεώρηση όπως και οι δύο προηγούμενες που εν πάση περιπτώσει καίρια ζητήματα δεν τα συζητά καν».
«Σήμερα πλέον είναι μια τυπική διαδικασία, ό,τι είχε να συζητηθεί, έχει συζητηθεί. Κρατώ μια επιφύλαξη π.χ. για το άρθρο σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή του από τη διάλυση της Βουλής, εάν θα κρατηθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πάρει πολλές ψήφους -πάνω από τις 180- ή θα υπάρξει αλλαγή. Εκεί η διαφορά που υπάρχει, είναι ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ λέει επί έξι μήνες να κάνουμε αλλεπάλληλες ψηφοφορίες κάθε μήνα αν στις δύο πρώτες δεν πιάσουμε 180 και η πρόταση η δική μας λέει ότι αν δεν πιάσουμε στις δύο πρώτες ψηφοφορίες 180 να εκλέγεται ο Πρόεδρος με 151 ψήφους. Ξέρω την κριτική για το 151, ότι εν πάση περιπτώσει Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, γιατί να εκλέγεται με 151, τι ηθική -πολιτικά- ισχύ θα μπορεί να έχει ένας τέτοιος Πρόεδρος; Αυτό είναι ένα θέμα που μακάρι να δεχθεί ο κ. Τσίπρας να το ξανασυζητήσουμε και δεν νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αντίρρηση. Φοβάμαι, όμως, ότι θα είναι μια τυπική διαδικασία σήμερα, όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα», εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης.
Σχετικά με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 3 για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους διευκρίνισε ότι «είναι ξεκάθαρη η δική μας θέση και όχι μόνο η δική μας θέση, αλλά και άλλα κόμματα ψήφισαν εναντίον της πρότασης της κυβέρνησης, επομένως δεν πήρε 180, άρα στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθεί θέλει 180, που στην ουσία το ακυρώνει».
Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι σε εσωτερικό επίπεδο «εφόσον δεν γίνουν εθνικές εκλογές ταυτόχρονα και πάνε για τον Οκτώβριο, εμείς τις θεωρούμε πρόκριμα και έχουμε ανεβάσει ψηλά τον πήχη σχετικά με την μελλοντική πορεία της κυβέρνησης». Για το ευρωπαϊκό διακύβευμα, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «ρομαντικός ευρωσκεπτικιστής» εξήγησε: «Πίσω από τη λέξη ευρωσκεπτικισμός, που σημαίνει σκέπτομαι, αγωνιώ για την Ευρώπη -αλλά για ποια Ευρώπη μιλάμε- είναι κατεξοχήν φιλοευρωπαϊστές, οι ρομαντικοί ευρωσκεπτικιστές. Πίσω λοιπόν από αυτή τη λέξη έχουν ταμπουρωθεί και έχουν κρυφτεί, γιατί δε θέλουν να πουν τα πραγματικά τους “ πιστεύω”, πάσης φύσεως ακροδεξιοί και αντιευρωπαϊστές. Αυτοί πρέπει να απομονωθούν. Φοβούμαι όμως ότι η έλλειψη μεγάλων ηγετών στην Ευρώπη, τα όσα διαδραματίστηκαν την τελευταία πενταετία επιβεβαιώνουν ότι […] τώρα ως μωρές παρθένες του Ευαγγελίου κλαίμε όλοι πάνω στα συντρίμμια που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατική Ευρώπη -με τα μείον που έχει- αλλά είναι προτιμότερο, παρά να μην υπάρχει η Ευρώπη, να τους περιορίσουμε τη δύναμη. Φοβάμαι όμως ότι θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό ούτε για την Ευρώπη, αλλά ούτε και για τα δικά μας θέματα».
«Εμείς», υπογράμμισε «στις ευρωεκλογές θα δώσουμε “δημοψηφισματικού” χαρακτήρα μάχη και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει».
Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Γιώργου Βουλγαράκη στον Δήμο της Αθήνας ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε: «Ο Γιώργος Βουλγαράκης πολιτευόταν για πάρα πολλά χρόνια μαζί με εμένα στην Α’ Αθήνας και παρότι είμαστε ανταγωνιστές διατηρούσα και διατηρώ προσωπικά μια πολύ καλή σχέση μαζί του. Εγώ όμως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος ότι στηρίζω με φανατισμό την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετική υποψηφιότητα, πιστεύω απόλυτα ότι θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της Αθήνας και καθημερινά που τρέχω και για τον δικό μου προσωπικό προεκλογικό αγώνα ταυτόχρονα δίνω τη μάχη για την εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης