Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τόσο των κρατών – μελών όσο και της Ε.Ε, προώθηση της ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω ποιοτικών επενδύσεων από το πακέτο των 300 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής για μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που έθεσε ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Μιλώντας ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας υποστήριξε τη δημοσιονομική εξυγίανση υπογραμμίζοντας πως ανέλαβε καθήκοντα όταν η χώρα του αντιμετώπιζε τη χειρότερη οικονομική κρίση και μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών η Λετονία έγινε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ε.Ε. ενώ υποσχέθηκε πως σε περίπτωση που αναλάβει καθήκοντα Αντιπροέδρου θα εφαρμόσει την υπόσχεση του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, εξετάζοντας όχι μόνο τα οικονομικά στοιχεία αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες στη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Κατάργηση της τρόικας
Αναφορικά με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας και τη διαχείριση της Κρίσης από την τρόικα ο προτεινόμενος ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως από την αρχή της Κρίσης η Ε.Ε και η Ευρωζώνη έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσουν εγγενείς παθογένειες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και τάχθηκε υπέρ της σταδιακής κατάργησης της τρόικας. «Η τρόικα δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση. Πιστεύω πως καμία χώρα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας. Η τρόικα πρέπει σταδιακά να καταργηθεί και να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο που θα ελέγχεται με δημοκρατικές διαδικασίες τόσο από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όσο και από τα κράτη – μέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρέπει απλώς να εστιάζουμε στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική διάσταση των μεταρρυθμίσεων.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Κρίση είχε κοινωνικές συνέπειες και οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας. Η πολιτική λιτότητας δεν ήταν μια απόφαση για κάποιες χώρες με υγιή οικονομία. Οι χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας είχαν σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες, είχαν βρεθεί εκτός των αγορών και έπρεπε να αντιδράσουμε άμεσα. Μπορεί κάποιος εκ των υστέρων να εξετάσει τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και να εντοπίσει ακόμα και σφάλματα. Όντως έγιναν και σφάλματα. Τώρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα λάθη ώστε να ενισχύουμε την ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις
Ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
Ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως η χειρότερη κρίση της Ε.Ε έδειξε πως που υπήρχαν βασικές αδυναμίες στην ίδια την ΟΝΕ αλλά ταυτόχρονα αδυναμίες και σε συγκεκριμένα κράτη –μέλη. «Υψηλό επίπεδο χρέους, χαμηλός πληθωρισμός και πληθυσμός που γερνάει στην Ε.Ε. Χρειάζονται μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος υπογραμμίζοντας πως η επερχόμενη αναθεώρηση του «Six Pack» θα οδηγήσει σε μια περισσότερο ισχυρή Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ενώ υπεραμύνθηκε του κοινού νομίσματος τονίζοντας πως δεν πρέπει να κατηγορεί κάποιος το ευρώ για τα προβλήματα συγκεκριμένων κρατών – μελών καθώς η ίδια η χώρα του η Λετονία, αντιμετώπισε τη χειρότερη κρίση της χωρίς να έχει υιοθετήσει το ευρώ.
Αναφορικά με ορισμένα κράτη – μέλη που δεν κατορθώνουν να μειώσουν το έλλειμμά τους στο όριο που προβλέπει το παράγωγο Δίκαιο της Ε.Ε, όπως η Γαλλία, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που ήδη προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά παράλληλα να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των κρατών- μελών.
Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ακόμα πως οι αρμοδιότητές του δεν «μειώνουν» αυτές του προτεινόμενου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αλλά αντίθετα αλληλοσυμπληρώνονται με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν θα είναι ο ίδιος ή ο κ. Μοσκοβισί αυτός που θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα eurogroup και το Συμβούλιο.