Διεθνή

Να λύσουν τις διαφορές τους επιχείρησαν Μέρκελ και Ερντογάν στο NATO

C527C1E6FE6F73A14F062EA9DF479F88.jpgΗ γερμανία καγκελάριος και ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO και προσπάθησαν να λύσουν τη διπλωματική και πολιτική κόντρας που προέκυψε ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.

Μία πρώτη προσπάθεια να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές πραγματοποίησαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της διπλωματικής και πολιτικής κόντρας που προέκυψε ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στη Βαρσοβία, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα «σε μία προσπάθεια να λυθούν οι υφιστάμενες αντιπαραθέσεις».

Όταν όμως ερωτήθηκε για το εάν τα προβλήματα είχαν επιλυθεί, η καγκελάριος απάντησε ότι «οι διαφορές δεν εξαφανίζονται μόνο μέσω μίας τέτοιας συζήτησης». «Πάντως πιστεύω ότι ήταν σημαντικό ότι μιλήσαμε για αυτές», συμπλήρωσε.

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην τουρκική προεδρία δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο κ. Ερντογάν εξέφρασε στην κ. Μέρκελ την απογοήτευσή του για την απόφαση της γερμανικής Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο και απείλησε με απροσδιόριστα οικονομικά αντίμετρα.

Παρά ταύτα, η Τουρκία έως τώρα δεν έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη κίνηση, πέραν του ότι έχει αρνηθεί σε γερμανούς βουλευτές πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου 250 γερμανοί ένστολοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του NATO κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση έχει κατορθώσει να δρομολογήσει βελτίωση στις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ισραήλ, που είχαν συμβάλει σε απομόνωση της χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

You may also like

More in Διεθνή