Εμμέσως πλην σαφώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε “ναι” στη διαθεσιμότητα που προβλέπει ο νόμος 4172/2013, απορρίπτοντας προσφυγές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (Τεχνικά Λύκεια).
Οι καθηγητές στράφηκαν σε βάρος της υπουργικής απόφασης με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε σε κατάργηση ειδικοτήτων αντιστοίχων κλάδων και των κατεχομένων από αυτούς οργανικών θέσεων ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν δεκάδες εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, από διάφορους κλάδους, (αισθητικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων, κ.λπ. ) υποστηρίζοντας ότι η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Το ΣτΕ σε ολομέλειά του απέρριψε τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων και δέχθηκε ότι η διοίκηση μπορεί να προχωρεί με νόμο στην κατάργηση ειδικοτήτων και οργανικών θέσεων όταν στηρίζεται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του συντάγματος περί μονιμότητας.