Ελλάδα

National Geographic: Η Περσεφόνη κρατά το «κλειδί» για τον ένοικο του τάφου.

persefoni-660.png

Τον «κλειδί» για τον ένοικο του πολυσυζητημένου τάφου της Αμφίπολης είναι η τοιχογραφία με την Περσεφόνη, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του National Geographic.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Περσεφόνη, κόρη του Δία και της Δήμητρας, που εικονίζεται στο μωσαϊκό, δίνει ένα νέοι στοιχείο «κλειδί» στο μυστήριο σχετικά με τον ένοικο του τάφου.

Ο τάφος της Αμφίπολης, όπως επισημαίνει το National Geographic, βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Αιγαίου που χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος για το στόλο του. Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τον τάφο στο τελευταίο τρίμηνο του τέταρτου αιώνα π.Χ., πιθανότατα τοποθετώντας την κατασκευή του στην εριστική περίοδο μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. Ολο αυτό έχει πυροδοτήσει έντονη φημολογία ότι ο τάφος χτίστηκε για κάποιον κοντινό ή συγγενή του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η πρόσφατα ανακάλυψε την εικόνα της Περσεφόνης η οποία μοιάζει με μία παρόμοια που εντοπίστηκε στο βασιλικό νεκροταφείο της Βεργίνας, όπου είναι θαμμένος ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτή, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του υπουργείου, συνδέει τον τάφο της Αμφίπολης με την βασιλική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός» επεσήμανε.

Το νέο εύρημα αυξάνει την ελπίδα ότι ο τάφος θα προσθέσει άλλο ένα κεφάλαιο στην πολυτάραχη ιστορία του αρχαίου μακεδονικού βασιλικού οίκου. «Χωρίς αμφιβολία» δήλωσε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, κύριος ερευνητής του τάφου Αμφίπολης «ο αποθανών ήταν εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο.»
Η εικόνα της Περσεφόνης εντοπίστηκε όταν η Περιστέρη και οι συνεργάτες της καθάρισαν το πάτωμα ενός από τους θαλάμους του τάφου. Η Περιστέρη ήταν απρόθυμη να προβεί σε εικασίες σχετικά με την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του τάφου με βάση τα νέα αυτά δεδομένα.

Ωστόσο ο Ιαν Γουόρθνιγκτον, κλασσικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, στην Κολούμπια, πιστεύει ότι είναι πιθανό ο τάφος να ανήκει σε γυναίκα, αφού το ψηφιδωτό παρουσιάζει μια γυναίκα που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο. Εάν αυτό αποδειχθεί, πρόσθεσε, ο τάφος είναι πιθανό να φιλοξενεί την Ρωξάνη, σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή την μητέρα του Ολυμπιάδα.

Και οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε θάνατο όταν ένας από τους στρατηγούς του Αλεξάνδρου, Κάσσανδρος, ανέλαβε το θρόνο της αρχαίας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Γουόρθινγκτον ωστόσο, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ποια από τις δύο γυναίκες μπορεί να βρίσκεται στον τάφο.

Κλασικά κείμενα που διασώζονται αναφέρουν ότι ο Κάσσανδρος δολοφόνησε τη Ρωξάνη και το γιο της στην Αμφίπολη το 310 π.Χ., οπότε είναι πολύ πιθανό, είπε ο Worthington, ότι θα μπορούσε να βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης.

Από την άλλη, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν έντονα προς την Ολυμπιάδα. Ο Αλέξανδρος είχε σκοπό να ανακηρύξει τη μητέρα του θεά, όπως η γυναικεία θεότητα στο άρμα του Άδη. Επιπλέον, η Ολυμπιάδα συνέχισε να κατέχει σημαντική πολιτική δύναμη, ακόμη και μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου. Παρόλο που δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο και τους συμμάχους του θα μπορούσε να τιμηθεί με έναν τέτοιο τάφο.

You may also like

More in Ελλάδα