Ειδικότερα, η ατζέντα της συνάντησης αφορά στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τις ελληνικές παρατηρήσεις καταγεγραμμένες
Την επιστροφή στις βασικές, διπλωματικές λειτουργίες, δηλαδή τις διμερείς επαφές, αλλά και την μετάδοση θέσεων και μηνυμάτων σε διερευνητικό επίπεδο μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα, καθώς έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, η ατζέντα της συνάντησης αφορά στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τις ελληνικές παρατηρήσεις καταγεγραμμένες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Της συνάντησης προηγήθηκε η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας την περασμένη Κυριακή, καθώς για πρώτη φορά από τις 21 Ιουλίου δεν ανανεώθηκε η τελευταία τουρκική Navtex, με αρχικό διάστημα χρονικής ισχύος από τις 2 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Η διπλή, αυτή, μετατόπιση της Τουρκίας από την τακτική της ακραιφνούς προκλητικότητας εδράζεται στις σημερινές συνομιλίες σε επίπεδο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως διατείνονται τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές της γειτονικής χώρας αποδίδουν σε λόγους συντήρησης και όχι οπισθοχώρησης τον ελλιμενισμό του ερευνητικού σκάφους στην Αττάλεια, κρατώντας σε χαμηλό επίπεδο τις όποιες προσδοκίες από τις σημερινές επαφές.
Παράλληλα, τις συνομιλίες -ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο- βαραίνει η έντονη κινητικότητα της αμερικανικής πλευράς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την αιφνίδια επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικλ Πομπέο στην Κύπρο, να διαδέχεται έναν έντονο κύκλο τηλεφωνικών του επαφών, με εξέχουσα την επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το CNN Turk, που επικαλείται και πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή συνιστά περιοχή «ζωτικού ενδιαφέροντος» αφενός για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αφετέρου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ακόμη και αν η συζήτηση σήμερα εξελιχθεί σε αμιγώς στρατιωτικό, δηλαδή τεχνικό επίπεδο, η παρουσία όλων των ενδιαφερομένων στο ίδιο τραπέζι έρχεται ως συνέχεια στις διακηρύξεις από πλευράς της κορυφής της τουρκικής ηγεσίας για επιθυμία διαλόγου.
«Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα», σχολίασε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Ο ίδιος υποστήριξε πως
«είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις» και κατέληξε πως «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».