Με το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινά σήμερα, ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί την επανίδρυση της παράταξης μας, αν και επειδή ο όρος είναι βεβαρημένος από το παρελθόν προτιμά τους όρους «ανασυγκρότηση» ή «αναδόμηση», ή και «ΝΔ από την αρχή».
Βασικό σύνθημα είναι «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» και το μήνυμα που θέλει να στείλει η ηγεσία είναι «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας για να μπορούμε να βάλουμε τάξη στην Ελλάδα».
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν την περασμένη περίοδο με την διάλυση της ΟΝΝΕΔ, που έτσι δεν θα πάρει μέρος με τους δικούς της 400 αντιπροσώπους, η παραίτηση του γραμματέα του κόμματος, αλλά και οι παραιτήσεις του πρόεδρου της ΚΕΦΕ και οι δημόσιες διαφωνίες μελών της ΚΕΦΕ για την εκλογή των συνέδρων, δείχνουν ότι κάθε κυοφορία είναι δύσκολη
Το γεγονός όμως ότι οι λίγες αντιδράσεις, ξεπεράστηκαν χωρίς μεγάλους κραδασμούς, επιβεβαιώνουν ότι η τάση στο εσωτερικό του κόμματος είναι προς την κατεύθυνση των αλλαγών που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γι αυτό άλλωστε δεν υπήρξαν άμεσες ή παρασκηνιακές παρεμβάσεις από τους πρώην προέδρους και από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμη και στην διάλυση της ΟΝΝΕΔ. Εν ολίγοις παλαιότερα και νεότερα στελέχη αναγνωρίζουν την ανάγκη ανασυγκρότησης της ΝΔ και το δικαίωμα του εκλεγμένου από την βάση αρχηγού να δώσει το δικό του στίγμα.
Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να οικοδομήσει ένα νέο κόμμα που θα αντανακλά τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα μετά από έξι χρόνια κρίσης.
Παράλληλα θα διαμορφώσει έναν μηχανισμό που μέσα από τα νέα όργανα και τις κομματικές διεργασίες, θα επικυρώσει αμέσως μετά, την πολιτική στροφή που ήδη διαφαίνεται από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του, σε φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.
Μέσα από το νέο καταστατικό, ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει την μεγάλη και πλαδαρή δομή του μαζικού πολυσυλλεκτικού κόμματος με τα μεγάλα συνέδρια και και τα πολυμελή αλλά ανενεργά κομματικά όργανα όπως η Πολιτική Επιτροπή. Επιπλέον καταργεί το ενδιάμεσο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας. Επιλέγει μία πιο σφιχτή αλλά και πιο ευέλικτη δομή που θα ευνοεί την ουσιαστική λειτουργία του κόμματος.
Σύμφωνα με το νέο καταστατικό η ΝΔ θα απαγορεύεται να προχωρήσει σε δανεισμό από τις τράπεζες ενώ πλέον θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το επόμενο Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαιωμένοι σύνεδροι ήταν 4012 εκ των οποίων το 67% δεν έχει ξανασυμμετάσχει σε συνέδριο της ΝΔ.
Το 49% είναι στις ηλικίες 35-49 ετών, δηλαδή στις μέσες και παραγωγικές ηλικίες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας θα ήταν σαφώς μικρότερος αν έπαιρναν μέρος και οι 400 σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ καθώς θα αυξανόταν ο αριθμός των ηλικιών 18-34. Ωστόσο η ΟΝΝΕΔ δε θα μείνει εντελώς χωρίς εκπροσώπηση καθώς θα πάρουν μέρος κανονικά 66 εκλεγμένοι από τη διαδικασία των εκλογών στις Νομαρχιακές οργανώσεις.
Η πλειοψηφία των συνέδρων είναι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η αναλογία γυναικών και ανδρών είναι 23% – 76%. Για την ανάδειξη των αιρετών συνέδρων ψήφισαν 126.000 μέλη της ΝΔ.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο Metropolitan Εxpo, κοντά στο αεροδρόμιο και ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία του προέδρου του κόμματος. Το Σάββατο θα γίνει η συζήτηση για τις αλλαγές του καταστατικού που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου και την Κυριακή θα ολοκληρωθούν οι εργασίες με τις ψηφοφορίες και με την ομιλία του πρόεδρου του κόμματος. Ενδιαφέρον έχει ότι την Κυριακή αναμένεται να μιλήσει και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα δώσει το δικό του στίγμα σε μία συγκυρία που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κάθε εμφάνισή του στην Βουλή προσπαθεί να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή να ταυτιστεί με το παρελθόν του κόμματος ή να πάρει αποστάσεις και να έλθει σε διάσταση με τον πρώην πρόεδρο. Αντίθετα παρότι θα δώσει το παρόν, δεν αναμένεται να μιλήσει ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στις εργασίες του συνεδρίου θα πάρει μέρος και θα μιλήσει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου θα διεξαχθεί και μια παράλληλη συνεδριακή διαδικασία με τη συμμετοχή περίπου 3.000 προσώπων εκτός Ν.Δ. που σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.