Μετά την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου της Energa και τον “σάλο” που έχει ξεσπάσει, ο ομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με την εκκρεμότητα της απόδοσης προς το Δημόσιο και τους Δήμους των υπεξαιρεθέντων χρημάτων από τις υποθέσεις Energa και Hellas Power, κατέθεσαν σήμερα Ερώτηση προς τους αρμοδίους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών και δήλωσαν:
«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την απόφαση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, καθώς αυτή, όπως και πολλές άλλες, βασίζεται σε διατάξεις που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τροποποίησε με τρόπο προκλητικά ευνοϊκό για τους καταδικασμένους βαρυποινίτες.
Όμως πέραν του ποινικού σκέλους, είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, το ζήτημα της επιστροφής των υπεξαιρεθέντων εκατομμυρίων προς το Δημόσιο και τους Δήμους. Από τις 7/3/2017 οπότε και εκδόθηκε η σχετική δικαστική απόφαση, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες και δεν έχουν αποδοθεί τα υπεξαιρεθέντα χρήματα στους φορείς του ελληνικού δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει σήμερα ερώτηση προς τους αρμοδίους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, θέτοντας τα εξής επιμέρους ερωτήματα:
1ον. Γιατί, κατά την πρόσφατη απόφαση αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου, δεν έχει ακόμα εκτελεστεί η παρεμπίπτουσα δικαστική απόφαση που αφορούσε στην επιστροφή των υπεξαιρεθέντων χρημάτων σε δήμους και Δημόσιο;
2ον. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Υπ. Οικονομικών και Υπ. Δικαιοσύνης, η οποία συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής των υπεξαιρεθέντων χρημάτων σε δήμους και Δημόσιο; Προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να προβούν επιτέλους στην έκδοσή της;
3ον. Αληθεύει ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων που του αναλογούν; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, σε ποιο στάδιο, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί και που βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες;
4ον. Ποιο είναι το ακριβές ποσό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο από την ανωτέρω πηγή για το έτος 2016, για το έτος 2017 και μέχρι σήμερα για το έτος 2018;»
Δίτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Απόφαση αποφυλάκισης Αρ. Φλώρου για την υπόθεση Energa Hellas Power και εκκρεμότητα επιστροφής υπεξαιρεθέντων χρημάτων προς Δημόσιο και Δήμους.
Η πρόσφατη απόφαση αποφυλάκισης του κατάδικου Αρ. Φλώρου, ο οποίος από το Φεβρουάριο του 2017 έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της σκανδαλώδους υπόθεσης «Energa Hellas Power», έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Η εν λόγω απόφαση αφορά στην ποινή κάθειρξης 21 ετών, αλλά και σε χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δυνάμει της υπ. αριθ. 1115/7.2.2017 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών παρεμπίπτουσας δικαστικής απόφασης διατάχθηκε η επιστροφή των υπεξαιρεθέντων ποσών στους δικαιούχους φορείς του Δημοσίου.
Η απόφαση αποφυλάκισης στηρίχθηκε στις τροποποιημένες από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, διατάξεις του άρθρου 110Α’ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) που αφορούν στην υφ’ όρον απόλυση προσώπων που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας. Το εν λόγω άρθρο επιτρέπει την υφ’ όρον απόλυση κρατουμένου με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση αποφυλάκισης, όπως και πολλές άλλες, βασίζεται σε διατάξεις που η δική σας Κυβέρνηση τροποποίησε με τρόπο ιδιαίτερα ευνοϊκό, αλλά και ιδιαίτερα προκλητικό για τους καταδικασμένους βαρυποινίτες. Οι δικαστές που έκριναν την αίτηση αποφυλάκισης δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου και να κρίνουν αναλόγως.
Ωστόσο παραμένει η εκκρεμότητα της επιστροφής των υπεξαιρεθέντων χρημάτων προς Δημόσιο και δήμους, παρά τη σχετική ως άνω δικαστική απόφαση. Αναλυτικά, σύμφωνα με την υπ. αριθ. 1115/7.2.2017 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που προαναφέρθηκε, θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο ποσό 52.206.263 ευρώ, το οποίο αποτελεί το ΕΕΤΗΔΕ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, από το συνολικό ποσό των 120 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί από τα ταμεία της εταιρείας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από το 2012. Στο Δημόσιο θα πρέπει να αποδοθούν, επίσης, 5.992.040 ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Παράλληλα, με την εν λόγω δικαστική απόφαση διατάσσεται η άμεση απόδοση σε 250 Δήμους της ελληνικής Επικράτειας, όλων των εισπρακτέων απαιτήσεών τους από δημοτικά τέλη και φόρους, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο διέταξε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν Δημόσιο και δήμοι.
Παρόλα αυτά, από τις 7/3/2017 που εκδόθηκε η ανωτέρω απόφαση και μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες και δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα στους φορείς του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση συμμόρφωσης με την ανωτέρω δικαστική απόφαση που θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους να εισπράξουν τα ανωτέρω ποσά.
Βασικός λόγος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία για την είσπραξη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ρυθμίζουν τη σχετική διαδικασία, καθώς επίσης και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες για την διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων από το Δημόσιο, γεγονός που προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος ο Αρ. Φλώρος στο από 25/8/2018 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «η σχετική διαδικασία της απόδοσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί για λόγους που αφορούν αποκλειστικώς τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα συναρμόδια Υπουργεία».
Επιπρόσθετα, εν αμφιβόλω τίθεται η συνολική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την διεκδίκηση και αξιοποίηση από την Κυβέρνηση των αποζημιώσεων που αναλογούν στο Δημόσιο από εγκληματικές δραστηριότητες, αφού στον Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας που άνοιξε το Δεκέμβριο του 2013 το Υπουργείο Οικονομικών/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να κατατίθενται χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου, την τελευταία τριετία δείχνει να είναι ανενεργός. Σημειώνεται ότι από τη σύσταση του λογαριασμού έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, κατατέθηκαν ποσά ύψους 34,3 εκατ. ευρώ, αλλά για τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Παρά τις επανειλημμένες σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, κ. Χρ. Σταϊκούρα, προκειμένου να πληροφορηθεί για το ακριβές ποσό, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο από την ανωτέρω πηγή για το έτος 2016, για το έτος 2017 και μέχρι σήμερα για το έτος 2018, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση.