Η Νέα Δημοκρατία σε άτυπη ενημέρωσή της προσπαθεί με ένα δεύτερο κατά σειρά non paper να αποδομήσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου χαρακτηρίζοντας μάλιστα «παιδική χαρά» το e-mail Χαρδούβελη σε σχέση με αυτά που καλείται να ψηφίσει τώρα η Βουλή.
«Η κυβέρνηση Σαμαρά, εξαφάνισε τα «δίδυμα ελλείμματα» (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) που αποτέλεσαν τις αιτίες της κρίσης και επανέφερε την οικονομία από τη βαθιά ύφεση του -8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014.
Στα μόλις δυόμιση έτη της θητείας της επέτυχε να θέσει τις βάσεις για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και για στέρεα, αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η απαρχή της αυτοδύναμης εξόδου της χώρας στις αγορές, προϋπόθετε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους μας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Συνεργασία που θα «έκλεινε», χωρίς αναταράξεις, την περίοδο των μνημονίων, θα δημιουργούσε το απαραίτητο «δίχτυ ασφαλείας» για το δανεισμό της χώρας με λογικό επιτόκιο μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης και θα επέτρεπε την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στις κοινές, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, διαδικασίες δημοσιονομικού συντονισμού.
Όλα αυτά, προϋπέθεταν την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου από τους θεσμικούς μας εταίρους.
Αξιολόγηση που έπρεπε να ολοκληρωθεί θετικά. Ακριβώς σε αυτή την πρόκληση της τελευταίας, θετικής, αξιολόγησης του Μνημονίου εντασσόταν η ηλεκτρονική επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χαρδούβελη.
Επιστολή που «δαιμονοποιήθηκε» και συκοφαντήθηκε σκόπιμα από την τότε αντιπολίτευση, ενώ στις 48 σελίδες της προέβλεπε μέτρα 980 εκατ. € για την επίτευξη στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015.
Η αντιπολίτευση, πέρα από τα ψέματα για δήθεν κατάργηση του ΕΚΑΣ, εστίασε στη μία (1) σελίδα (από τις 48), που περιελάμβανε πρώτον, τα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση εάν εκτροχιαζόταν ο Προϋπολογισμός και δεύτερον, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Για το πρώτο, δεν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση στον κόσμο που να μην έχει έκτακτα σχέδια ανάγκης, εάν κάτι πάει «στραβά». Δεν αναμέναμε από την τότε αντιπολίτευση να το κατανοήσει, καθώς διακρίνεται πάνω από όλα για την ανευθυνότητά της.
Για το δεύτερο, πράγματι η κυβέρνηση Σαμαρά είπε όχι στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα και στα λοιπά προϊόντα που βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Είπε όχι στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Είπε όχι στην κατάργηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ. Δέχτηκε μόνο την μετάταξη του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, ως το αναγκαίο τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί για να κλείσει θετικά η αξιολόγηση.
Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα, αντί να χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση το E-mail Χαρδούβελη, έχασε 6 μήνες, προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης, στάση πληρωμών, εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλλε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και επανέφερε την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση και από τα πλεονάσματα στα ελλείμματα.
Τελικά, μετά από παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς μηνών και μετά από ένα ανεκδιήγητο «δημοψήφισμα-παρωδία», σε κρίση πανικού μπροστά στην εθνική καταστροφή που θα ερχόταν με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ, «συνθηκολόγησε άνευ όρων» στη σύναψη ενός 3ου, επώδυνου, Αριστερού Μνημονίου, με νέα δανεικά έως 86 δις ευρώ που εκτοξεύουν το δημόσιο χρέος και παρατείνουν την κηδεμονία της χώρας για πολλά χρόνια.
Το 3ο «Μνημόνιο Τσίπρα», δεν χρειάζονταν.
Έγινε αναπόφευκτο από τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησής του. Ενδεικτικά, μόνο από τους εγκληματικούς χειρισμούς της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «χάθηκαν» 50 δις ευρώ περίπου, εκ των οποίων 25 δις ευρώ περίπου από την πλήρη απαξίωση του χαρτοφυλακίου συστημικών τραπεζών του ΤΧΣ και άλλα 25 δις ευρώ από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (σε μόλις 15 μέρες!!!), που δημιουργήθηκαν μετά την αψυχολόγητη απόφαση για τη διενέργεια του «δημοψηφίσματος-παρωδία» που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών.
Το 3ο «Μνημόνιο Τσίπρα» συνοδεύεται από επώδυνα, υφεσιακά, μέτρα ύψους 12 δις ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα μισά περίπου είτε ψηφίσθηκαν ήδη τον Ιούλιο, είτε συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η συγκυβέρνηση, καθώς απαιτήθηκαν από τους εταίρους μας της ΕΕ και του ΔΝΤ ως «προαπαιτούμενες δράσεις» (prior actions) για να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τη συγκυβέρνηση και να επέλθει η συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ΕΕ.
Στο Παράρτημα που ακολουθεί συγκρίνονται τα μέτρα του E-mail Χαρδούβελη, η κριτική επί του οποίου αποτέλεσε την προεκλογική σημαία του κ. Τσίπρα, με τα μέτρα του 3ου «Μνημονίου Τσίπρα», που είναι 12 φορές περισσότερα (απίστευτος, μοναδικός στα οικονομικά χρονικά, «πολλαπλασιαστής Τσίπρα»), αλλά δυστυχώς δεν είναι και τα μοναδικά.
Διότι με μία κυβέρνηση που παραπαίει από τις εσωτερικές της αντιφάσεις, που εκλέχθηκε και συνεχίζει να «κυβερνά» μόνο με ψέματα, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και χωρίς εμπιστοσύνη είναι βέβαιη η είσοδος της χώρας σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων στην χοάνη των οποίων θα «χάνονται» τα μέτρα που επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες για να καλύψουν τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης της «Αριστεράς του Τίποτα».