Κάτω ακόμη και από τον χαμηλό πήχη των προσδοκιών που οι ίδιοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν θέσει, θεωρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Εστιάζοντας την κριτική τους στην αναφορά του κ. Τραμπ για ενίσχυση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μέσω της συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F 16, υψηλόβαθμες πηγές της ΝΔ αναρωτιούνται αν αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τις επισημάνσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ευνοϊκές γεωπολιτικές συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το πρωθυπουργικό ταξίδι.
«Όπως ήδη τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της ΝΔ στην πρώτη αντίδραση μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Και γι’ αυτό, τόνιζαν οι επικοινωνιακοί ιθύνοντες της Πειραιώς- «επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος».
«Δυστυχώς», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, «από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες». Και καταλήγει: «Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και αξιοποιώντας τη συμμετοχή του στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ακολουθεί ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που ορισμένοι εκτιμούν ότι αποτελεί την «απάντηση» του κ. Μητσοτάκη στις άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος επαφές του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως «πρωθυπουργός εν αναμονή» και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.
Το πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά το μεσημέρι της Τετάρτης με γεύμα εργασίας το οποίο θα έχει με τον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλου. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με δύο ακόμη Επιτρόπους: τον υπεύθυνο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και τον αρμόδιο για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία Καρμένου Βέλλα.
Την Πέμπτη, εξάλλου, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόουλ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με ομολόγους του από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθούν επίσης στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ.