Ενώ ο προεκλογικός αγώνας των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ έχει ανάψει για τα καλά, παραμένει η δυστοκία για την εκλογική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) καλούνται να καταβάλουν την τρίτη –και τελική;- απόπειρα να καταλήξουν σε ομόφωνη θέση για το ύψος της συνδρομής που θα πληρώνουν όσοι προσέλθουν στις 22 Νοεμβρίου για να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το συγκεκριμένο ζήτημα που συνεχίζει να εξάπτει τα γαλάζια πάθη παρέμεινε σε εκκρεμότητα και μετά την εξάωρη συνεδρίαση που είχαν τα μέλη της ΚΕΦΕ το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων για την αντιμετώπιση που θα τύχουν τα εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ σε σχέση με εκείνους που πάνε μόνον για να ψηφίσουν.
Όλες οι πλευρές κατατείνουν στην άποψη ότι η συνδρομή για τα μέλη να παραμείνει στα δύο ευρώ, αλλά το επιτελείο του νυν προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη και κάποια ακόμη μέλη της ΚΕΦΕ επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση και να προβλεφθεί υψηλότερη συνδρομή για όσους εμφανιστούν την ημέρα της κάλπης.
Αντίθετη άποψη έχουν οι εκπρόσωποι των τριών άλλων υποψηφίων, που ζητούν να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και στην ανάλογη εκλογική διαδικασία του 2009 όταν η συνδρομή είχε καθοριστεί στα δύο ευρώ για όλους και χωρίς διαφοροποίηση ανάλογα με το αν κάποιος ήταν ή όχι νωρίτερα κομματικό μέλος.
Παρόλο, πάντως, που διαμορφώθηκε πλειοψηφία προς τη δεύτερη άποψη, δόθηκε τελικώς νέα παράταση, σε τρόπον ώστε να επιχειρηθεί να υπάρξει ομοφωνία τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα όσο και στον αριθμό των εκλογικών κέντρων που θα στηθούν για το οποίο υπήρξε σύγκλιση γύρω από την πρόταση του γραμματέα του κόμματος και προεδρεύοντος της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου για μείωση κατά 20% του αριθμού των σημείων που θα στηθούν κάλπες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει νέα ανατροπή, στις 22 Νοεμβρίου θα στηθούν περί τις 1250 κάλπες σε 900 διαφορετικά σημεία, αριθμός που και με βάση τις προτάσεις της εταιρίας που θα αναλάβει να εγκαταστήσει τερματικά για on line ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών καταλόγων που θα χρησιμοποιηθούν, θεωρείται επαρκής για να καλυφθεί όλη η επικράτεια.
Πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων κατέληξαν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή δύο συνδιασκέψεων και ενός, το πολύ, debate, φρενάροντας έτσι τη βροχή αιτημάτων για τηλεμαχίες που δέχονται από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Συγγρού οι κύριοι Θεόδωρος Αμπατζόγλου (εκπρόσωπος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη), Άννα Ασημακοπούλου (εκ μέρους του Απόστολου Τζιτζικώστα), Μακάριος Λαζαρίδης (του Κυριάκου Μητσοτάκη) και Στέφανος Σταμούλης (του Άδωνη Γεωργιάδη), συμφώνησαν, κατά πληροφορίες, να δεχθούν μόνον την πρόταση της ΕΡΤ για διεξαγωγή debate και να απορρίψουν τα υπόλοιπα αιτήματα, προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να μην υπάρξει ευτελισμός της διαδικασίας. Ακόμη, όμως, και για την τηλεμαχία της ΕΡΤ, υπήρξαν επιφυλάξεις και την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων συμφώνησαν ακόμη στη διοργάνωση δύο συνδιασκέψεων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά δεν κατέληξαν στο ακροατήριο ενώπιον του οποίου θα εμφανιστούν οι υποψήφιοι, αν δηλαδή θα είναι μόνον θεσμικοί εκπρόσωποι (πρόεδροι ΝΟΔΕ, επιμελητήρια, παραγωγικοί φορείς κλπ) ή θα υπάρχει η δυνατότητα να παρίσταται κάθε πολίτης που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.