SelectedΠολιτική

ΝΔ: Στο «email Χαρδούβελη» ο πήχης για το γαλάζιο «ναι» στη συμφωνία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Όσο πλησιάζει η ώρα για τη συνομολόγηση της συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές της χώρας τόσο εντείνεται ο προβληματισμός στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν φθάσουν στη Βουλή για έγκριση η συμφωνία και τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.

Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προεξοφλούν “εξαντλητικό διάλογο” σε όλα τα κομματικά όργανα της ΝΔ -και πρωτίστως στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα-, αλλά απορρίπτουν διαρρήδην προτάσεις που ακούγονται περί διεξαγωγής εσωκομματικής ψηφοφορίας για τον καθορισμό της στάσης που θα τηρηθεί από τους βουλευτές.

Υποστηρίζουν ότι “οι προτάσεις αυτού του είδους είναι προσχηματικές και στόχο έχουν να συντηρηθεί το κλίμα της εσωτερικής αναταραχής που συντονισμένα καλλιεργείται από επίδοξους διαδόχους του αρχηγού του κόμματος”.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην πλειονότητά τους οι βουλευτές που τάσσονται στο πλευρό της τηρούν στάση αναμονής, αν και στις τοποθετήσεις τους θεωρούν δεδομένο ότι “επέρχεται νέο μνημόνιο που θα δοκιμάσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων” και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει αντιμέτωπος με την αθέτηση όλων όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. “Δεν θα τους διευκολύνουμε εμείς να είναι συγχρόνως και συμπολίτευση και συμπολίτευση”, είναι το κεντρικό επιχείρημα που προβάλλεται.

Η επίσημη “γραμμή” της Συγγρού είναι ότι δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να σπεύσει να λάβει θέση εκ των προτέρων και προτού αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία, όπως λέγεται, θα είναι συγκρίσιμη με το “email Χαρδούβελη” και την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη έξοδος της χώρας στις αγορές.

Τι θα πούμε στην Άνγκελα Μέρκελ;

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως όσοι στοιχίζονται με στελέχη όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ή οι κύριοι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, που προεξάρχουν της προσπάθειας να δρομολογηθούν διαδικασίες διαδοχής στην ηγεσία της γαλάζιας παράταξης, επιμένουν ότι είναι αδιανόητο να δώσει αρνητική ψήφο η Νέα Δημοκρατία.

Κατά την εκτίμησή τους μια τέτοια στάση θα επαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία στην “αντιμνημονιακή” περίοδο του 2010-2011 και θα την φέρει για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με τους Ευρωπαίους εταίρους τη χώρας και ειδικότερα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει η Άνγκελα Μέρκελ και μια πλειάδα ακόμη ηγετών άλλων χωρών. “Πως θα ζητήσει η Γερμανίδα καγκελάριος από το κόμμα της να ψηφίσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα όταν θα το καταψηφίζουμε εμείς εδώ στην Αθήνα;”, αναρωτιούνται κοινοβουλευτικά στελέχη που κινούνται στον φιλελεύθερο χώρο.

Από την άλλη, ωστόσο, συνάδελφοί τους που είναι κοντά στην ηγεσία επιχειρηματολογούν περί του αντιθέτου, δηλαδή υπέρ του να μη δώσει θετική ψήφο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προτάσσοντας… ιδεολογικού χαρακτήρα διαφωνίες: “Μπορούμε εμείς να ψηφίσουμε περαιτέρω αύξηση των φόρων;”, αναρωτιούνται. “Και είναι αυτό φιλελεύθερη πολιτική;”.

Βαρβιτσιώτης: Να δούμε τα “κενά” της αξιολόγησης

Ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Eurogroup της Δευτέρας, εστίασε στο ότι “συζητάμε πλέον με σαφήνεια και σε όλους τους τόνους για αξιολόγηση”, κάτι, που , όπως είπε, “μέχρι τώρα δεν θέλαμε να το δούμε μπροστά μας, παρότι και στις 20 Φεβρουαρίου η απόφαση μιλούσε για αξιολόγηση”.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Real Fm, “αξιολόγηση σημαίνει να δούμε το τρέχον πρόγραμμα πως έχει πάει και να δούμε τι κενά δημοσιονομικά δημιουργεί”. Και κατά την εκτίμησή του αυτό “θα δημιουργήσει αρκετούς τριγμούς στην πορεία μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο μέχρι τώρα έλεγε ότι το μνημόνιο τελείωσε”, αλλά, όπως κατέληξε “δυστυχώς η πραγματικότητα τους διαψεύδει».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected