Υπέρ μιας ριζικής και εκτεταμένης αναθεώρησης του συντάγματος, αλλά σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον που θα ευνοεί τις συναινέσεις, τάσσεται η ΝΔ. Η επιστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννημματά έφτασε στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω στις 8 το βράδυ της Δευτέρας.
«Η άποψη της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι γνωστή από καιρό» ανέφεραν πηγές της Πειραιώς. «Η χώρα χρειάζεται μια ευρύτατη και κυρίως τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση» συνέχισαν. «Γι’ αυτο άλλωστε και σε ανύποπτο χρόνο η ΝΔ έχει καταθέσει τους άξονες των προτάσεών της που αφορούν πολλές περισσότερες αλλαγές από τις κατ’ ελάχιστον αναγκαίες που περιλαμβάνονται στην επιστολή της κυρίας Γεννηματά. Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει το σύνταγμα με τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αλλά να αποκτήσει η χώρα έναν νέο καταστατικό χάρτη, εναρμονισμένο με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής».
Οι θέσεις του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και η ευρύτερη κινητικότητα που παρατηρείται στο Κίνημα Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκαν σε σύσκεψη στην Πειραιώς. Κρίθηκε, όμως, αναγκαίο η ΝΔ να μη συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση στη δεδομένη συγκυρία για δύο λόγους.
Ο ένας είναι τα εθνικά ζητήματα, το Σκοπιανό, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και η συνεχιζόμενη επί ένα μήνα κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές. Ο άλλος λόγος είναι η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα «να στήνει σκευωρίες με στόχο την πολιτική εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον δεν προσφέρεται για ευρείες συναινέσεις όπως απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση» τόνισαν οι πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειδικά για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών θεωρεί ότι για μεν τους βουλευτές το ακαταδίωκτο πρέπει να αφορά αποκλειστικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση του ίδιου του βουλευτή του οποίου ζητείται η δίωξη.
Έτσι ώστε να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς μη άσκησης ποινικής δίωξης μετά την παρέλευση τριμήνου από τότε που η σχετική αίτηση διαβιβάστηκε στη Βουλή. Όσον αφορά στους υπουργούς, θα πρέπει να καταργηθεί η εξαιρετικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται, θετικά ή αρνητικά, από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς. Επισημαίνει μάλιστα την ανάγκη η όλη διαδικασία της σύνταξης του πορίσματος και της έγκρισής του ή μη από τη Βουλή να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε καμία υπόθεση να μη σέρνεται επί μακρόν.