Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα επικαλούμενος έγγραφο του ΕΟΔΥ – Ο Θάνος Πλεύρης απάντησε και στη Βουλή και με ανακοίνωση λέγοντας πως τα στοιχεία που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση αφορούν στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και όχι στον χρόνο αναμονής
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι έλαβε απαντήσεις για τους θανάτους στα νοσοκομεία, σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή αλλά και χθες μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας, επανήλθε στο θέμα μέσω άλλης οδού, αυτή των… social media και των αναρτήσεων του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη.
Για το συγκεκριμένο θέμα δε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με ανακοίνωσή του χθες αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αλχημείες για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. «Μετά το φιάσκο της επερώτησης από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται ότι ο κ. Πολάκης ανέλαβε χρέη Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλή ανάγνωση των πρακτικών παρατίθενται όλες οι απαντήσεις που έδωσα στη Βουλή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Όσον αφορά την αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ το 12μηνο 03/21- 02/22 ο μέσος όρος αναμονής ήταν 30 ώρες», ανέφερε αναλυτικά ο κ. Πλεύρης.
«Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και όχι στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και τα στοιχεία των θανάτων εκτός ΜΕΘ που αναφέρει είναι τα ίδια που έχω δώσει κι εγώ» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
«Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Το ίδιο κάνει και τώρα με αλχημείες για τους θανάτους από Covid-19 εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ παρουσιάστηκαν στη Βουλή στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να μην έχει ούτε ως ομιλητή τον κ. Πολάκη. Μετά το φιάσκο της επερώτησης από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται ότι ο κ. Πολάκης ανέλαβε χρέη Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλή ανάγνωση των πρακτικών παρατίθενται όλες οι απαντήσεις που έδωσα στη Βουλή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Όσον αφορά την αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ το 12μηνο 03/21- 02/22 ο μέσος όρος αναμονής ήταν 30 ώρες.
Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ (προφανώς γνωρίζει ότι όποιος εισάγεται στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εισαχθεί αυτομάτως σε ΜΕΘ) και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και τα στοιχεία των θανάτων εκτός ΜΕΘ που αναφέρει είναι τα ίδια που έχω δώσει κι εγώ.
Όλοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που έδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία, γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη και ότι σε διάρκεια λίγων μηνών έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν απέναντι».
Ο Παύλος Πολάκης μετά την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ανάρτηση στο Facebook επικαλούμενος έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέροντας ότι η πλειονότητα των θανάτων των νοσηλευόμενων λόγω κορωνοϊού, το 70%, συνέβη εκτός ΜΕΘ.
Δείτε την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:
Έβγαλε λέει «απάντηση»ο Πλεύρης στην αποκάλυψη που έκανα το πρωι και η οποία κατέστρεψε όλο το αφήγημα για «επιτυχή…
Posted by Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis on Tuesday, March 15, 2022
Υπενθυμίζεται ότι εξηγήσεις για τους θανάτους ασθενών διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είχε δώσει και την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη διαχρονική επιβάρυνση των ΜΕΘ επισημαίνοντας την αυξημένη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης, που δεν υπήρχε ιδιαίτερη πίεση στα νοσοκομεία, για να δώσει μια τάξη μεγέθους Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η χώρα δεν έχει καταγράψει υπερβάλλουσα θνητότητα, δηλαδή επιπλέον θάνατοι από όσους καταγράφονται ετησίως.
Στην Ελλάδα έχουν καταλήξει περισσότεροι από 26.000 ασθενείς. Συνολικά μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν νοσηλευτεί περίπου 140.000 ασθενείς, εκ των οποίων οι 13.500 σε ΜΕΘ. Όπως έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένως οι ειδικοί, η νοσηλεία σε ΜΕΘ προϋποθέτει συγκεκριμένα κριτήρια για τους ασθενείς. Σε περιόδους έξαρσης της επιδημίας και συνεπώς μεγαλύτερης επιβάρυνσης του ΕΣΥ, ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν εκτός ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται λόγος που επέφερε τον θάνατό τους.