Η κυβέρνηση της Κροατίας διαγράφει το χρέος 60 χιλιάδων Κροατών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρωτοποριακό αυτό κυβερνητικό πρόγραμμα επικροτούν διεθνείς οικονομολόγοι, την ίδια ώρα όμως αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κροατίας θεωρεί πως σβήνοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών σε τράπεζες και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, χιλιάδες Κροάτες θα έχουν ευκαιρία να κάνουν «μία νέα αρχή» (όπως ονομάστηκε και το πρόγραμμα).
Πρώτη κίνηση της κροατικής κυβέρνησης είναι να ξεπαγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φτωχών πολιτών εξαιτίας των χρεών τους. Αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα με μόλις 4,4 εκατομμύρια κατοίκους και 317 χιλιάδες υπερχρεωμένους πολίτες να επιβαρύνουν σημαντικά το ταμείο της χώρας έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, ενώ οι προβλέψεις γα την ανάπτυξη της οικονομίας της Κροατίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για το τρέχον έτος.
Η διαγραφή του χρέους θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Σε εκείνους που το χρέος τους δεν ξεπερνά τις 4.500 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημά τους δεν είναι πάνω από 122 ευρώ . Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία ή αποταμιεύσεις.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος, Ντιν Μπέικερ, χαιρέτισε το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Κροατίας, δεν δίστασε όμως να εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την επιτυχία του: «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι το οποίο να μπορεί να συγκριθεί με τη “νέα αρχή”», σχολιάζει στην εφημερίδα «Washington Post» ο Ντιν Μπέικερ, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας, με έδρα την Ουάσιγκτον.
«Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθούν άτομα με χαμηλό εισόδημα. Εάν οι δανειστές πιστέψουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ξανά, θα χρεώνουν πολύ υψηλά επιτόκια σε δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα», υποστηρίζει ο Μπέικερ. Το κόστος του κυβερνητικού προγράμματος θα φθάσει τα 27 εκατομμύρια ευρώ. Η κροατική κυβέρνηση αναμένει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη τα οποία, όπως ευελπιστεί, θα αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.