Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο της 16ης και της 17ης ∆εκεµβρίου εισέρχεται η Πειραιώς, µε τον Κωστή Χατζηδάκη, που έχει τεθεί επικεφαλής του όλου εγχειρήµατος, και την Οργανωτική Επιτροπή να ολοκληρώνουν αυτές τις µέρες το πλέγµα των εργασιών της κορυφαίας εσωκοµµατικής διαδικασίας. Βασικό ζητούµενο για τους «γαλάζιους» επιτελείς είναι να περάσει στην κοινωνία το µήνυµα ότι «η Ν.∆. είναι έτοιµη να κυβερνήσει».
Για τον λόγο αυτό, έχει δοθεί ιδιαίτερη έµφαση τόσο στον τρόπο παρουσίασης των προγραµµατικών θέσεων του κόµµατος όσο και στο άνοιγµα των διαδικασιών σε πρόσωπα προερχόµενα από κοινωνικούς και επαγγελµατικούς φορείς, όπως συνέβη στη διάρκεια των προσυνεδρίων. «Το 11ο Συνέδριο θα είναι πολύ πιο ανοικτό και συµµετοχικό. ∆εν θα υπάρχουν µόνο οι κλασικές πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά θέλουµε και πάλι να ακούσουµε τους εκπροσώπους της αγοράς, των ευαίσθητων οµάδων, των επαγγελµατιών. Ολων όσοι αγωνίζονται µέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες», επισηµαίνουν κορυφαία στελέχη της Πειραιώς.
Επιπλέον, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν εκ νέου αναφορές, και µάλιστα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα πρώτα νοµοσχέδια που θα φέρει η Ν.∆. στη Βουλή ως κυβέρνηση σε µέτωπα όπως η οικονοµία, η Υγεία και η ασφάλεια.
ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Σε κεντρικό επίπεδο, θα υπάρξουν τρεις διευρυµένες συνεδρίες, οι οποίες θα αντιστοιχούν στις ισάριθµες θεµατικές ενότητες που θα αναλυθούν. Η πρώτη θα αφορά τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας µέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Η δεύτερη τη µείωση των φορολογικών βαρών και τον εξορθολογισµό της λειτουργίας του κράτους, ενώ η τρίτη την ενίσχυση µέσω µιας σειράς πρωτοβουλιών των νέων και των αδύναµων πολιτών. Η παράθεση των σχετικών προτάσεων θα γίνει από τους αρµόδιους τοµεάρχες και ακολούθως σύνεδροι και προσκεκληµένοι θα δίνουν τον δικό τους τόνο. Την ίδια ώρα, θα λειτουργήσουν παράλληλα εξειδικευµένα workshops, υπό την εποπτεία των Γραµµατειών του κόµµατος, το αντικείµενο των οποίων θα έχει ξεκάθαρο κοινωνικό στίγµα, όπως η τρίτη ηλικία, τα άτοµα µε ειδικές ικανότητες, ο εθελοντισµός κ.ά.
Ταυτόχρονα, βασική στόχευση της Πειραιώς είναι να υπάρξει συσπείρωση του συνόλου των δυνάµεων της παράταξης, καθώς το θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από τον χρόνο των εκλογών είναι λογικό να χαλαρώνει τα ανακλαστικά του κοµµατικού ακροατηρίου.
«Θέλουµε ο Νεοδηµοκράτης που θα βρεθεί στο συνέδριο, αλλά κι αυτός που θα το παρακολουθήσει από τα ΜΜΕ να είναι ζεστός και µε ανεβασµένο ηθικό», τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Mητσοτάκη και προσθέτουν: «Το στελεχιακό δυναµικό και η παραδοσιακή βάση µας έδωσαν ηχηρές απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση στις εσωκοµµατικές εκλογές του 2016. Τώρα θέλουµε να ανανεώσουµε αυτή τη σχέση εµπιστοσύνης και να καταδειχθεί ότι είµαστε οι εγγυητές για την απαλλαγή της χώρας από αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Το σκηνικό µπροστά από το οποίο θα µιλήσουν ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα προβεβληµένα και µη στελέχη της Ν.∆. επιµελείται η οµάδα που έστησε το αντίστοιχο για τις ανάγκες της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ. Στόχος είναι να δηµιουργηθεί µια ατµόσφαιρα που θα παραπέµπει στα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα συνάδει µε το σύγχρονο προφίλ που επιθυµούν να καλλιεργήσουν οι επιτελείς της Πειραιώς.
Σε ό,τι αφορά τους υψηλούς προσκεκληµένους από το εξωτερικό, το «παρών» αναµένεται να δώσουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο γενικός γραµµατέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Αντόνιο Λόπεζ, στο µεσογειακό ταπεραµέντο του οποίου ποντάρουν πολλά στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για να δοθεί πανηγυρικός τόνος, αλλά και ο υπουργός Οικονοµικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης. Οσο για το υπόλοιπο του σχετικού καταλόγου, βρίσκεται ακόµη υπό επεξεργασία, ενώ ακόµη δεν έχει αποφασιστεί αν θα προσκληθούν εκπρόσωποι άλλων κοινοβουλευτικών κοµµάτων.
Υπενθυµίζεται ότι, όπως έγραψαν τα «Π» την περασµένη εβδοµάδα, µεταξύ άλλων έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόµατα του Στέλιου Ράµφου, του Νοµπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, καθώς και του ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.