Στο φως και πάλι οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Έναν απρόσμενο σύμμαχο φαίνεται πως βρήκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης με φόντο τη δήλωσή του πως «οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ» στον Alpha, εμμένοντας στην υπεράσπιση των 6 ναυτικών μιλίων ως εθνική κόκκινη γραμμή.
Ο σύμμαχος… δεν είναι άλλος από τον ακαδημαϊκό και μέλος της Κίνησης «Γέφυρα» του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Βαλντέν που δεν δίστασε να επικροτήσει δημόσια τον υπουργό Επικρατείας σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Τι επιδιώκουμε με την Τουρκία;», αναφωνώντας -γραπτά- πως «επιτέλους μια σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία (αφού ουδέποτε ετέθη ζήτημα παραβίασης των έξι μιλίων) και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ο ίδιος έθεσε με κρότο τέλος στο άτυπο μορατόριουμ στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με την επίσημη θέση του κόμματος για τα ελληνοτουρκικά, πυροδοτώντας νέο κύκλο εσωστρέφειας και προβληματισμού, μετά τις διαφωνίες που καταγράφηκαν αναφορικά με τις συμφωνίες της Ελλάδας για τις ΑΟΖ.
Πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Βαλντέν «άδειασε» μεγαλοπρεπώς την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την επέκταση στα 12 μίλια των εθνικών χωρικών υδάτων, υπερασπιζόμενος τη θέση του κ. Γεραπετρίτη ο γνωστός ακαδημαϊκός μοιάζει αποφασισμένος να «τορπιλίσει» και το κείμενο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά, το οποίο χρειάστηκε 7 ώρες και αλλεπάλληλους ελιγμούς, για καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή -από όλες τις τάσεις- άποψη.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν απανωτές διορθώσεις στο κείμενο συμπερασμάτων, αυτό κατέστη κενό γράμμα μέσω του άρθρου του κ. Βαλντέν, το οποίο έφερε μοιραία στην επιφάνεια τη σύγκρουση των δύο κόσμων στα ενδότερα του κόμματος, στερώντας από τον κ. Τσίπρα το επιχείρημα της δυναμικής «πατριωτικής στροφής» στα ελληνοτουρκικά.