Γράφει ο Χάρης Τσούλας*,
Βρισκόμαστε ήδη στην 4η εβδομάδα Νέας Διακυβέρνησης της χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το ιστορικό 39,9 % της 7ης Ιουλίου. Μια νίκη -επιστέγασμα του κλίματος ανάγκη για την μεγάλη πολιτική αλλαγή που προϋπήρχε.
Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση (είτε ως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, είτε ως…ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι εμφανείς μόνο στο επίπεδο του πως άγεται και φέρεται στο δημόσιο βίο η νέα κυβέρνηση και τα στελέχη της, αλλά κυρίως σε αυτό της πολιτικής ουσίας.
Ξεκινάμε από τα βασικά: Πέραν της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, η τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα διάφορα υπουργεία και φορείς – μεγάλης σημασίας για την απόδοση του κρατικού μηχανισμού και την ενίσχυση του έργου της κυβέρνησης- έγινε σε χρόνο ρεκόρ, πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά. Γρήγορα ναι, πρόχειρα όμως όχι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας, όπου είχαμε κατά το δυνατό γρήγορα αντανακλαστικά, άμεση ανταπόκριση, οργάνωση και συντονισμό στις διάφορες κρίσεις που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική, το σεισμό της 19ης Ιουλίου, τις κατά τόπους πυρκαγιές ανά την επικράτεια και ειδικά στην Αττική.
Όμως δεν είναι μόνον αυτό: Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη η τελική επεξεργασία και οι καταθέσεις στη Βουλή των πρώτων νομοσχεδίων που έχουν ως κατεύθυνση την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού δυτικού κράτους και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ως εκπαιδευτικός δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην πολύπαθη – ειδικά επί ΣΥΡΙΖΑ- Παιδεία. Η πρόθεση κατάργησης του ασύλου στα Πανεπιστήμια, που εξετράπη η αλήθεια είναι σε άσυλο ασυδοσίας, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα το οποίο βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση και αυτοτέλεια του σχολείου και του πανεπιστημίου, καθιστούν σαφές πως η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, απέχοντας παρασάγγας από τις ιδεοληψίες των προκατόχων της.
Και στο βασικό τομέα της Οικονομίας όμως παρατηρούμε επιτέλους προσπάθειες που διακατέχονται από ένα νέο πνεύμα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις που φέρνει σε διάφορα επίπεδα καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ (που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για το 2020 αλλά θα πραγματοποιηθεί ήδη από φέτος), αποτελούν κινήσεις που αναμφίβολα θα ανακουφίσουν τους φορολογούμενους από τη μια, αλλά θα τονώσουν την αγορά και συνεπακόλουθα την Οικονομία από την άλλη.
Τελος, η διαδικασία ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών του κράτους με την απλούστευση έκδοσης πιστοποιητικών και με ηλεκτρονικό τρόπο που εξήγγειλε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης αποτελεί μια εξέλιξη που εφόσον εφασμοστεί, λύνει τη μέγγενη της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες αλλά και το Δημόσιο επί δεκαετίες…Αν αναλογιστούμε τα ελληνικά δεδομένα, θα πρόκειται για μια «επανάσταση του αυτονόητου».
Όσα προαναφέρθηκαν είναι λίγα μόνο από αυτά που έχει «βάλει μπροστά» για να υλοποιηθούν η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχουν και άλλα που λόγω έλλειψης χρόνου και χώρου θα αναφέρουμε στη συνέχεια.
Σαφώς στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν και κάποια λάθη και παραλείψεις. Δεν θα είναι όμως εκ προθέσεως ή από ιδιοτέλεια. Άλλωστε λάθη δεν κάνει όποιος δεν πράττει..Εκτός βέβαια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έκανε σφάλματα ακόμα και μη πράττωντας.
Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι παραπάνω από θετικά και ενθαρρυντικά. Αναμένεται και η συνέχεια, ώστε να αναδειχθεί η φωτεινή Ελλάδα που έλειψε τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια. Η Ελλάδα του ορθού δρόμου και της εναρμόνισης με το δυτικό κόσμο, κρατώντας πάντα παράλληλα τις αξίες της ψηλά…
*Ο Χάρης Τσούλας είναι εκπαιδευτικός & Συντονιστής Επικοινωνίας της Γραμματείας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της ΝΔ με τις υπόλοιπες Γραμματείες του κόμματος