Σε έμμεσες απειλές προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που δήλωσε έτοιμος για συνάντηση με την ελληνική πλευρά και για «να μοιραστεί ακριβοδίκαια όλος ο πλούτος» του Αιγαίου.
Η Τουρκία, είπε ο Ακάρ, δεν είναι απειλή, αλλά ασφαλής σύμμαχος. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».
Μιλώντας στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Ελεύθερα Πυρά» ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε τα περί δίκαιης κατανομής του πλούτου του Αιγαίου.
«Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε. Λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και να μοιραστεί ακριβοδίκαια όλος ο πλούτος», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιης κατανομής κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν απειλεί κανέναν».
Προειδοποίηση για Κύπρο
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο για εξοπλισμούς στην Κύπρο.
«Λέμε ότι ο εξοπλισμός του νησιού από τους Ελληνοκύπριους θα αυξήσει την ένταση. Ως εγγυητές, εκπληρώνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία, η ισότητα κι η τουρκική ύπαρξη», ήταν η προειδοποίησή του.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR: (Yunanistan ile sorunlar) Bu sorunların karşılıklı görüşmeler ve diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz. Bu yaklaşımımızı ısrarla sürdürüyoruz.”https://t.co/73XeVUHBs0#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/Zcyy9I82vL
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 18, 2022
Τι είπε για τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Σε αυτήν τη συνάντηση, του εκφράσαμε ανοιχτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Δηλώσαμε ότι για μια συνολική και μόνιμη λύση πρέπει να συναντιόμαστε, να συνομιλούμε και να διατηρούμε ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου. Δηλώσαμε ότι μια λύση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και τα ζητήματά μας μπορούν να λυθούν αν μιλάμε και συναντιόμαστε ως δύο γείτονες, δύο σύμμαχοι και έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο, χωρίς να εμπλέκονται τρίτα μέρη σε αυτό το θέμα», ανέφερε.