Διεθνή

Νέες περικοπές, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Όσμπορν

E4D67C5A8909C497BE2CB71470FDF6BA.jpgΜέτρα μείωσης των δαπανών για τα επιδόματα πρόνοιας και αύξησης ορισμένων φόρων, καθώς επίσης την τόνωση του ελάχιστου μισθού, εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν κατά την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο επονομαζόμενος «Βιώσιμος Μισθός» καθορίζεται στις 7,20 λίρες την ώρα από τον προσεχή Απρίλιο και θα ανέβει σταδιακά στις 9 λίρες την ώρα έως το 2020. Θα είναι υποχρεωτικός για τους εργοδότες και αντικαθιστά τον ισχύοντα ελάχιστο μισθό των 6.50 λιρών την ώρα.

Ο κ. Όσμπορν είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 37 δισεκατομμύρια λίρες την επόμενη πενταετία. Το 1/3 εξ αυτών θα προέλθει από τη μείωση, κατάργηση ή πάγωμα επιδομάτων, 5 δισεκατομμύρια από την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και τα υπόλοιπα από περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων.

Το όριο των συνολικών επιδομάτων που μπορεί να λαμβάνει ένα νοικοκυριό μέσα σε ένα έτος μειώνεται από 26.000 λίρες σε 23.000 για το Λονδίνο και σε 20.000 για την υπόλοιπη χώρα.

Αύξηση ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό για την άμυνα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για δαπάνες της τάξης του 2% του ΑΕΠ και στις δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS. Οι αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου περιορίζονται στο 1% ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος αυξάνεται από τις 10.000 στις 11.000 λίρες ετησίως από το επόμενο οικονομικό έτος, ενώ αυξάνεται και το όριο εισοδήματος από το οποίο θα ξεκινά ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος, στις 43.000 λίρες ετησίως. Μειώνεται επίσης ο φόρος για τις επιχειρήσεις στο 18% έως το 2020.

Από τον Απρίλιο του 2017 θα καταργηθεί και το ειδικό καθεστώς των ‘non-doms’, δηλαδή αλλοδαπών που ζουν στη Βρετανία επί περισσότερο από 15 χρόνια χωρίς να φορολογούνται τα εκτός Βρετανίας έσοδά τους, κάτι που θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το 2015 προβλέπεται να φτάσει το 2,4%, όντας «ταχύτερος από των ΗΠΑ», όπως τόνισε ο κ. Όσμπορν. Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε επίσης την υιοθέτηση μιας Δημοσιονομικής Χάρτας που θα δεσμεύει την εκάστοτε βρετανική κυβέρνηση να συντηρεί δημοσιονομικό πλεόνασα σε ομαλούς οικονομικούς καιρούς. Η παρούσα κυβέρνηση προβλέπει ότι θα επιτύχει πλεόνασμα κατά το οικονομικό έτος 2019/20.

Ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι η βρετανική οικονομία είναι «θεμελιωδώς ισχυρότερη» σε σχέση με μία πενταετία πριν. «Αρκεί να δείτε την κρίση που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα ενώ σας μιλώ για να συνειδητοποιήσετε ότι αν μια χώρα δεν έχει έλεγχο του δανεισμού της, ο δανεισμός καταλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές ο Υπουργός Οικονομικών.

Η προσωρινή ηγέτιδα των Εργατικών της αντιπολίτευσης Χάριετ Χάρμαν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του υπουργού ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι αυτοί είναι που θα υποφέρουν περισσότερο από τα νέα μέτρα.

You may also like

More in Διεθνή