Διεθνή

Νέο επεισόδιο Κίνας – ΗΠΑ μετά από «πρόκληση» στη Νότια Σινική

9F7A6F1F51E34EE32E243C4990B466D0.jpgΑμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 πέταξε κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι, όπου η Κίνα κατασκευάζει τεχνητές νήσους, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην περιοχή, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή τα διαφιλονικούμενα ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας του Πεκίνου κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «σοβαρή στρατιωτική πρόκληση», αφού ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου B-52 πέταξε κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι, όπου η Κίνα κατασκευάζει τεχνητές νήσους, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην περιοχή.

«Ενώπιον των προκλητικών ενεργειών από την αμερικανική πλευρά, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προασπίσουν αποφασιστικά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή», προειδοποίησε το κινεζικό ΥΕΘΑ, απαιτώντας την λήψη προφυλάξεων από την πλευρά των ΗΠΑ ώστε να μην υπάρξουν παρόμοια περιστατικά.

Το Πεντάγωνο έχει διαμηνύσει ότι εξετάζει το περιστατικό, όμως οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι τα τεχνητά νησιά που κατασκευάζει η Κίνα στα νερά της Νότιας Σινικής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τον καθορισμό ΑΟΖ ή εθνικών υδάτων.

Σαφώς πιο διπλωματική γλώσσα χρησιμοποίησε πάντως το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών – μία διφωνία που συνηθίζει να χρησιμοποιεί το Πεκίνο ώστε να αποκλιμακώνει σταδιακά τέτοια επεισόδια – με τον ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι να δηλώνει ότι οι κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα είναι «σχετικά σταθερή», αλλά να προσθέτει με νόημα ότι «κράτη που είναι έξω από την περιοχή» δεν πρέπει να «κατασκευάζουν εντάσεις».

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι εποικοδομητική προσέγγιση και δεν θα λάβει στήριξη […] από τα ενδιαφερόμενα κράτη», συμπλήρωσε ο κ. Γουάνγκ.

Η Νότια Σινική Θάλασσα εξελίσσεται σε μία από τις πιθανές «μπαρουταποθήκες» στη διεθνή σκηνή, με δεδομένο ότι το πλούσιο σε υδατάνθρακες υπέδαφός της, αποτελεί «μήλο της Έριδος» μεταξύ της Κίνας και πέντε γειτόνων της, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, και το Μπρουνέι.

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις αξιώσεις οιασδήποτε χώρας, όμως έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούν περιορισμούς στην ελευθερίας πλεύσης.

Η πτήση του B-52 είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε διάστημα δύο μηνών. Στα τέλη Οκτωβρίου, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen έπλευσε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τη βραχονησίδα Σούμπι, στο Αρχιπέλαγος των Σπράτλι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

You may also like

More in Διεθνή