Για ακόμη τρεις εβδομάδες παρατείνεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές. Από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες οι πιστωτές αναμένουν την οριστικοποίηση της λίστας με τις κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις την θεσμοθέτηση των οποίων αναμένουν από την ελληνική πλευρά, την ώρα που για την Αθήνα η έγκριση του καταλόγου που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης των 7,2 δισ.ευρώ από την Ευρώπη και την απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ.ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο οικονομικής ασφυξίας.
Στην ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες της χώρας για την επόμενη περίοδο αντιμετωπίζονται. Πρώτο σημαντικό τεστ είναι η πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο πρέπει να καταβληθούν 458 εκατ.ευρώ στις 9 Απριλίου και στη συνέχεια η ανανέωση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ.ευρώ μέχρι τις 14 Απριλίου.
Το ΔΝΤ «θεωρεί αξιόπιστη την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η δόση της 9ης Απριλίου θα πληρωθεί. Αν δεν εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση τότε θα μπει στον κατάλογο των χωρών που έχουν καθυστερήσει και αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο τρεις χώρες: Σουδάν, Σομαλία και Ζιμπάμπουε» είπε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.
Με δημοσίως διακηρυγμένη την εκτίμηση των Ευρωπαίων δανειστών ότι ο κατάλογος που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Euroworking Group αποτελεί καλή βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά αναμένει τη συνέχιση της συζήτησης το διήμερο 8 και 9 Απριλίου και πάλι από τους εμπειρογνώμονες που προετοιμάζουν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισαν χθες συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα θα ζητήσει να συζητηθεί η έγκριση του ελληνικού προγράμματος στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Με απλά λόγια, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τόσο με τους Ευρωπαίους πιστωτές όσο και στο εσωτερικό της χώρας, όπου θα έχει τελικώς βαρύνουσα σημασία η στάση των βουλευτώβν του ΣΥΡΙΖΑ όταν η συμφωνία με τους δανειστές οριστικοποιηθεί.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων και θέματα σχετικά με την ρευστότητα, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ζητήσει έκτακτο Eurogroup και το ελληνικό πρόγραμμα να συζητηθεί στις 24 Απριλίου.
Το ΥΠΟΙΚ σχολίασε, με ανακοίνωσή του, ότι τα όσα φέρονται να διημείφθησαν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τετάρτης και οι βολές του κ. Νίκου Θεοχαράκη για τα τεχνικά κλιμάκια δεν ισχύουν, ενώ απέδωσε στο Πάσχα των Καθολικών την ανάκληση των υπαλλήλων του ΔΝΤ.
Προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από δηλώσεις υπουργών που μιλούν για τα ταμειακά διαθέσιμα και εξηγούν τι θα πράξει η κυβέρνηση αν τεθεί δίλημμα πληρωμής των πιστωτών ή καταβολής μισθών και συντάξεων, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε για τη σύσκεψη: «Μια χαρά, είμαστε σε καλό δρόμο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».