Το νέο πρόγραμμα του Ταμείου αποτελεί μέρος ενός κύματος περαιτέρω βοήθειας που προσφέρει η διεθνής κοινότητα στην Ουκρανία, με τη συνολική χρηματοδότηση να υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2019. Ως αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια, το Κίεβο δεσμεύεται να προβεί σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πράσινο φως» για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας τεσσάρων ετών, δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το νέο πρόγραμμα του Ταμείου αποτελεί μέρος ενός κύματος περαιτέρω βοήθειας που προσφέρει η διεθνής κοινότητα στην Ουκρανία, με τη συνολική χρηματοδότηση να υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2019. Μιλώντας ξεχωριστά στο Κίεβο, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ τοποθέτησε το συνολικό μέγεθος της νέας στήριξης σε $25 δισ.
Όπως άφησε να εννοηθεί η κ. Λαγκάρντ, μέρος της βοήθειας της διεθνούς κοινότητας θα είναι και κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, χωρίς όμως να είναι ακόμα σαφές το μέγεθος του «κουρέματος». Άγνωστο παραμένει επίσης το αν στη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση θα συμπεριληφθεί το διακρατικό δάνειο 3 δισεκ. δολαρίων που οφείλεται στη Ρωσία.
Ως αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια, το Κίεβο δεσμεύεται να προβεί σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, στο δημόσιο τομέα και στο χώρο της ενέργειας. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται να υπάρξει άμεση αύξηση του κόστους για θέρμανση και αγορά φυσικού αερίου, αλλά με ταυτόχρονη αναμόρφωση του διχτυού κοινωνικής προστασίας ώστε να προστατευθούν οι φτωχοί.
Το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ αντικαθιστά το προηγούμενο πακέτο στήριξης, ύψους $17 δισ., που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Κίεβου και του Ταμείου το 2014. Συμπεριλαμβανομένων των 4,5 δισ. που έχουν ήδη εκταμιευθεί στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος, η έκθεση του ΔΝΤ στην Ουκρανία θα ανέλθει σε τουλάχιστον 22 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2019.
Η ανακοίνωση της κ. Λαγκάρντ ήλθε ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε την επίτευξη συμφωνίας για νέα εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. «Είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, και δεν είναι χωρίς ρίσκα», παραδέχτηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, τονίζοντας όμως πως η αποδεδειγμένη δέσμευση των ουκρανικών Αρχών στην υλοποίηση βαθιών αλλαγών δίνει την προοπτική της επιτυχίας.
Άγνωστο πάντως παραμένει αν ακόμα και τα 40 δισ. δολάρια αρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας, με δεδομένο τον κίνδυνο η νέα εκεχειρία να μην κρατήσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% με 7,5% το 2014, εν μέσω των συγκρούσεων στις ρωσόφιλες ανατολικές επαρχίες.
Το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ πρέπει, τυπικά, να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.