To νέο σχέδιο θα γίνει προσπάθεια να βασιστεί στις εισηγήσεις του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δεχθούν περίπου 200.000 πρόσφυγες απευθείας από χώρες εκτός ΕΕ. Πάντως ο τελικός αριθμός των προσφύγων που θα υποδεχθεί η Ευρώπη υπό αυτό το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στις αρχές του ερχόμενου έτους, που θα αφορά την έλευση στην ΕΕ έως και 200.000 ανθρώπων από καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.
Στο πρόγραμμα αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, που προσδιορίζει ως χρόνο υποβολής του σχεδίου τον Μάρτιο. Το λεγόμενο «πανευρωπαϊκό διαρθρωτικό σχέδιο μετεγκατάστασης» είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ με σκοπό τον περιορισμό της ροής ανθρώπων από την Τουρκία και άλλες χώρες.
Σημειώνεται ότι η μαζική μετεγκατάσταση προσφύγων θεωρείται ένα από τα ανταλλάγματα για το όποιο μέτρο λάβει η Τουρκία σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία, με τη σημείωση ότι η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε μεν στην προοπτική ανοίγματος κεφαλαίων ένταξης, αλλά απέφυγε να υιοθετήσει άλλα αιτήματα της Άγκυρα, όπως η χαλάρωση της διαδικασίας έκδοσης ευρωπαϊκής βίζας για Τούρκους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο της ΕΕ, σημειώνεται ότι θα γίνει προσπάθεια να βασιστεί στις εισηγήσεις του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δεχθούν περίπου 200.000 πρόσφυγες απευθείας από χώρες εκτός ΕΕ. Πάντως ο τελικός αριθμός των προσφύγων που θα υποδεχθεί η Ευρώπη υπό αυτό το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Οι Financial Τimes φιλοξενούν δήλωση του αρμοδίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος αναφέρει ότι «χρειάζεται να μετεγκαταστήσουμε περισσότερους πρόσφυγες από εκείνες τις χώρες που ήδη επωμίζονται τη μεγαλύτερη ευθύνη και να προσφέρουμε ασφαλείς τρόπους έλευσης στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να βελτιώσουμε τη διαχείριση των συνόρων μας και να σταματήσουμε τους διακινητές που εκμεταλλεύονται ανθρώπους και βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η υποδοχή προσφύγων που δεν έχουν περάσει ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος αποδεικνύεται λιγότερο αμφιλεγόμενη πρακτική σε σχέση με την «κατανομή» αιτούντων άσυλο που εισήλθαν στην ΕΕ μέσω Ιταλίας και Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες τα επόμενα πέντε χρόνια από τους καταυλισμούς στα σύνορα χωρών με τη Συρία.