Σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ», ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια».Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων για την Κύπρο δημιουργήθηκε συμφωνήθηκε το 1960 μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.
Τη θέση ότι μπορεί να δημιουργηθεί «ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, το οποίο να προσφέρει ασφάλεια και στη μία πλευρά και να μην αποτελεί απειλή για την άλλη», διατύπωσε ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ», ο κ. Μπουρτζού είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων το οποίο για τη μία πλευρά να προσφέρει ασφάλεια και για την άλλη να μην αποτελεί απειλή, ούτως ώστε όταν φτάσει η μέρα που θα το συζητήσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί».
Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων για την Κύπρο δημιουργήθηκε συμφωνήθηκε το 1960 μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας και αποτέλεσε το νομικό κάλυμμα για τον «Αττίλα». Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θέλει κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, καθώς δεν συνάδει με την σημερινή πραγματικότητα, αλλά και απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το νησί.
Ο κ. Μπουρτζού ανέφερε ότι «οι εγγυήσεις είναι μια συμφωνία διεθνής. Μπορεί να αλλάξει με συνάντηση και έγκριση όλων των πλευρών που την υπέγραψαν. Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 δημιουργήθηκε με τις συνθήκες της εποχής εκείνης. Από τότε πέρασαν 55 χρόνια. Δεν ζούμε στο 1960. Και το περιεχόμενο της λύσης που θα επιτευχθεί θα είναι πολύ διαφορετικό. Τώρα θα είναι διζωνική, το 1960 δεν ήταν».
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζού, οι διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια του διαμοιρασμού της εξουσίας, της Ε.Ε. και της οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι το περιουσιακό, το οποίο αποτελεί ένα από τα δύσκολα ζητήματα. «Στο περιουσιακό θα υπάρξει λύση, η οποία δεν θα ακυρώνει την αντίληψη της διζωνικότητας. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους περιοχή», ανέφερε ο κ. Μπουρτζού.
Επίσης, έκανε σαφές ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι «ο περιορισμός της επιστροφής περιουσιών, για να μην επηρεάσει πολύ την καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας».
Στους Τουρκοκύπριους που θα επιστρέψουν σε Ελληνοκύπριους την περιουσία τους, «έστω και σε περιορισμένο αριθμό, θα δοθεί είτε άλλη εναλλακτική περιουσία είτε αποζημίωση», ανέφερε. Δεν περιμένουμε, συνέχισε, οι αποζημιώσεις να καλυφθούν με εξωτερικές αποζημιώσεις, αλλά θα υπάρξει σημαντική συμβολή.
«Αν γίνει αυτό, οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε μετρητά. Αναμένονται αποζημιώσεις κοντά στα 25 δισ. δολάρια», πρόσθεσε ο κ. Μπουρτζού.