«Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχω την ηθική ευθύνη να μιλήσω υπό το βλέμμα αυτών των κινδύνων, ενόσω υπάρχει ακόμα χρόνος να τους αποφύγουμε», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο κ. Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου για τους κινδύνους που πιστεύει ότι ενέχει η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η σχεδιαζόμενη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση του Ισραήλ έστειλε από την Ουάσιγκτον ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανιζόμενος όμως ταυτόχρονα καθησυχαστικός όσον αφορά το χάσμα μεταξύ του ιδίου και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
«Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχω την ηθική ευθύνη να μιλήσω υπό το βλέμμα αυτών των κινδύνων, ενόσω υπάρχει ακόμα χρόνος να τους αποφύγουμε», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, υπό τις επευφημίες 16.000 θεατών στην ετήσια συνέλευση του AIPAC, του μεγαλύτερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ.
Αύριο Τρίτη, ο κ. Νετανιάχου θα μιλήσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ως προσκεκλημένος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ. Η εν λόγω ομιλία έχει εκληφθεί από πολλούς ως βολή έναντι του Δημοκρατικού προέδρου Ομπάμα, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε οιαδήποτε απόπειρα του Κογκρέσου να νομοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
Παρά ταύτα, ο κ. Νετανιάχου επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ, υπογραμμίζοντας πως η σχέση των δυο παραδοσιακών συμμάχων είναι «καλύτερη παρά ποτέ» και πως η ομιλία του «δεν έχει στόχο να δείξει έλλειψη σεβασμού προς τον πρόεδρο Ομπάμα ή το θώκο του».
«Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα. Αλλά διαφωνούμε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το εμποδίσουμε από το να αναπτύξει τέτοια όπλα», προσέθεσε.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές πως ο κ. Ομπάμα δεν θα συναντηθεί με τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, καθότι το ταξίδι έρχεται μόλις δυο εβδομάδες πριν τις ισραηλινές εκλογές, και συνεπώς τυχόν συνάντηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία.
Πριν τον ισραηλινό ηγέτη, ενώπιον του AIPAC μίλησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερς, η οποία διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως παράλληλα υπερασπίστηκε τη διαπραγματευτική οδό.
Η προθεσμία για την επίτευξη διπλωματικής λύσης για τη ρύθμιση και την εποπτεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος εκπνέει στα τέλη Μαρτίου.