Αν και η νέα συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε καταιγίδα μέτρων για μισθωτούς, συντάξεις, νέους φόρους, η αύξηση στη φορολογία των αγροτών… εξαφανίστηκε σιωπηλά, λαμβάνοντας αναβολή για αργότερα.
Με την παρατήρηση αυτή ξεκινά το ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, η οποία ασκεί κριτική στους αγρότες και στα προνόμια που απολαμβάνουν, αναφέρει την ύπαρξη “μαϊμού” αγροτών, ενώ δίνει και συμβουλές στον Αλέξη Τσίπρα για το πως θα νοικοκυρέψει τον κλάδο. Κάνει, μάλιστα, αναφορά στα μπλόκα των αγροτών με τα τρακτέρ που απειλούν συχνά τη χώρα και εμποδίζουν τις αλλαγές που οφείλει η κυβέρνηση να κάνει.
«Οι δανειστές, έχουν πιέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τα προνόμια στους αγρότες. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν είχε το κουράγιο να το κάνει, εν μέρει γιατί οι αγρότες είναι σεβαστοί σε αυτή τη χώρα αλλά και εξαιτίας της προθυμίας που έχουν δείξει να κλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ τους», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
Η εφημερίδα κάνει λόγο και για “μαιμού” αγρότες, αναφέροντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που έχουν άλλα επαγγέλματα και μπορούν να καλλιεργούν μικρό μέρος της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι αγρότες προκειμένου να επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές και τις επιχορηγήσεις για τον κλάδο».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν πιέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τις παροχές στους αγρότες, ωστόσο δεν είχαν το κουράγιο να το κάνουν πράξη. Κάνει ιδιαίτερα αναφορά σε εκείνους που είναι αγρότες μόνο στα… χαρτιά, υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που έχουν άλλα επαγγέλματα και μπορούν να καλλιεργούν μικρό μέρος της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι αγρότες προκειμένου να επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές και τις επιχορηγήσεις για τον κλάδο. Για παράδειγμα, τονίζει η εφημερίδα, δικηγόροι και γιατροί καλλιεργούν ελιές στη βόρεια Ελλάδα, παρότι το κλίμα είναι ακατάλληλο και μετά παίρνουν κρατικές αποζημιώσεις για κατεστραμμένες σοδειές.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αναβάλει την επιβολή μέτρων στον αγροτικό κόσμο, καθώς οι δανειστές έχουν υπολογίσει ότι το κράτος θα συγκεντρώσει επιπλέον 2,24 δισ. δολάρια αυξάνοντας τους φόρους και περιορίζοντας τα προνόμια των αγροτών.
Μιλώντας με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια μεταφέρει το αίτημα οι δανειστές να βάλουν στο στόχαστρο αυτούς που είναι αγρότες μόνο στα… χαρτιά και υποστηρίζει ότι «ξερίζωμά» τους θα αποφέρει τα περισσότερα από τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί. Ο κ. Γκοντιάς δηλώνει ότι όσοι βγάζουν το 35% του εισοδήματός τους από τη γη, θεωρούνται αγρότες. Η κυβέρνηση τώρα συζητά το ενδεχόμενο να ανεβάσουν αυτό το ποσοστό στο 50%, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως ο θα το ανέβαζε στο 70%. Όπως αναφέρει αυτό θα μείωνε τον αριθμό όσων μπορούν να έχουν τα αγροτικά προνόμια σε 150.000, από 900.000, επιτρέποντας στο κράτος να συγκεντρώσει περισσότερα από 1,65 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, η πρότασή του έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε άλλες αγροτικές ενώσεις, αλλά εκείνος ισχυρίζεται ότι “η παλιά φρουρά είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτή την κρίση”.