«Το ανθρώπινο κόστος μίας πενταετίας λιτότητας ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, όμως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», επισημαίνει σε άρθρο του στους New York Times ο Mark Mazower, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το μόνο ξεκάθαρο όφελος που είχε αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η συσπείρωση του κόμματός του, μέλη του οποίου γίνονταν όλο και περισσότερο ανήσυχα καθώς προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις.
«Μέσα σε μία νύκτα, παγίωσε την πολιτική του βάση και ενίσχυσε την επιρροή του στο εσωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξανά στην αγαπημένη του θέση, μόνος του ενάντια στο παγκόσμιο status quo», επισημαίνει στο ξεκίνημα του άρθρου του ο Mazower.
Τι προσέφερε όμως αυτή η κίνηση στην χώρα σαν σύνολο; «Το γεγονός ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν φαίνεται να προβλέπει δημοψηφίσματα για δημοσιονομικά θέματα είναι ίσως μία νομική τυπικότητα, αλλά αναδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι σε υπάρχοντες πολιτικούς θεσμούς», αναφέρει το δημοσίευμα. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή η κίνηση προδίδει μία ανησυχητική αδιαφορία για τις δημοκρατικές διαδικασίες που υποτίθεται ότι προστατεύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς από την προτροπή του Τσίπρα να ψηφίσουν «όχι» οι Έλληνες, παρόλο που ο ίδιος το αρνείται, είναι πως είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από το ευρώ», γράφει ο Mazower.
«Ο Τσίπρας πιστεύει ότι ένα «όχι» θα τον αφήσει να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες από θέση ισχύος. Αυτό αποκαλύπτει μία ξεροκεφαλιά που τον εμποδίζει να δει την πραγματικότητα, ένα είδος μαγικής σκέψης», τονίζει ο αρθρογράφος.
«Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη χώρα με ψηφοφόρους, και κάθε ένας από τους συναδέλφους του κ. Τσίπρα, τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, έχει λάβει ήδη τη δική του λαϊκή εντολή. Θα αψηφήσουν τη βούληση των ψηφοφόρων και θα υποχωρήσουν για να σωθεί το ευρώ;» διερωτάται ο καθηγητής. Και απαντά: «Σχεδόν σίγουρα όχι στον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τους τελευταίους πέντε μήνες. Ό,τι κι αν πουν, η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα θα σημάνει την επιστροφή στη δραχμή».