Τα έως τώρα στοιχεία και σενάρια για την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στην γαλλική Νίκαια, που στοίχισε την ζωή σε 80 ανθρώπους και τραυμάτισε επιπλέον 150.
Θέατρο ενός ακόμη τρομοκρατικού χτυπήματος επί γαλλικού εδάφους έγινε το βράδυ της Πέμπτης η Νίκαια, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 80 και τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 150, εκ των οποίων οι 18 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Η ώρα ήταν 10:30 και εκατοντάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στην Promenande des Anglais, της γαλλικής Νίκαιας, για να παρακολουθήσουν ένα σόου πυροτεχνημάτων, ανήμερα της επετείου της πτώσης της Βαστίλης, της μεγάλης εθνικής εορτής των Γάλλων.
Ξαφνικά ένα φορτηγό αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα – κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες εκτιμούν πως άγγιξε και τα 90 χιλιόμετρα ανά ώρα – και κυριολεκτικά θερίζει ανυποψίαστους πεζούς. Ο οδηγός έστριψε εσκεμμένα το τιμόνι προς το πλήθος και διανύοντας περίπου δύο χιλιόμετρα, πάτησε όποιον βρήκε μπροστά του.
Αξιωματούχοι της αστυνομίας αλλά και νοσοκομειακές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 80 ενώ από τους 150 καταμετρημένους τραυματίες, οι 18 είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο της Νίκαιας, μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών δεν βρίσκεται, για την ώρα τουλάχιστον, κάποιος Έλληνας.
Αφού ο οδηγός σταμάτησε το όχημα βγήκε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από το φορτηγό και άρχισε να πυροβολεί το πλήθος. Τότε οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει στο σημείο τον πυροβόλησαν θανάσιμα.
Το φορτηγό ήταν γεμάτο με όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, και οι αρχές εικάζουν πως ο οδηγός και οι ενδεχόμενοι συνεργοί του, αν αποδειχθεί εν τέλει ότι είχε συνεργούς, σχεδίαζαν ένα τρομοκρατικό χτύπημα σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας, αλλά όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, επελέγη αυτή ο πρωτοφανής αυτός τρόπος επίθεσης εναντίον πολιτών με φορτηγό.
Μέσα στο όχημα βρέθηκαν και τα έγγραφα του δράστη που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν 31χρονος Γάλλος πολίτης τυνησιακής καταγωγής.
Οι αρχές ελπίζουν να βρουν και το κινητό του δράση, ώστε να ελέγξουν το ιστορικό των κλίσεων του και να διαπιστωθεί τυχόν σύνδεσή του με άλλους συνεργούς. Αυτόπτες μάρτυρες πάντως κάνουν λόγο για έναν ακόμη συνεργό ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.
Η αστυνομία έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή, ενώ οι αρχές του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ έχουν κάνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Τρίμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας
Στο διάγγελμα του προς τον γαλλικό λαό, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα έληγαν στις 26 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι τα αυξημένα επίπεδα ασφαλείας είχαν ήδη ξαναπαραταθεί για να συμπεριλάβουν κάτω από την προστατευτική τους «ομπρέλα» τόσο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όσο και τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας.
Μέχρι στιγμής καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), επικροτούν, σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια.
Πανηγυρισμοί φιλο-τζιχαντιστών – απειλές για το Βερολίνο
Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο twitter. Σε άλλες φιλοτζχαντιστικές σελίδες, έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες του Βερολίνου, που συνοδεύονται από απειλές για νέες επιθέσεις. «Σε λίγο το Βερολίνο», αναφέρει μία από τις αναρτήσεις, ενώ σε δεύτερη αναγράφεται: «Μα τον Αλλάχ εσείς και οι 70 χώρες της συμμαχίας που μάχεστε κατά του Ισλαμικού Κράτους δε θα ζήσετε ποτέ σε ειρήνη μετά το σημερινό».
Διεθνής καταδίκη
Το χτύπημα έχουν καταδικάσει ηγέτες και θεσμοί από όλον τον κόσμο. Ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα που προσέφερε «λευκή επιταγή» στις γαλλικές αρχές τονίζοντας πως οι αμερικανικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός για να βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις επιχειρήσεις των γαλλικών αρχών.
Η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός, η Τερέσσα Μέι καταδίκασε επίσης το τρομοκρατικό χτύπημα ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον στο CNN: «Το ισλαμικό κράτος θα λάτρευε να μας δελεάσει σε μία χερσαία εμπόλεμη σύρραξη στην Συρία», είπε. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και έξυπνοι στο πως θα αντιδράσουμε με τους συμμάχους μας, καθώς ο τζιχαντισμός δεν έχει σύνορα, δεν είναι κράτος αλλά ιδεολογία».
Κλείνοντας η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο και έλεγχος των ανθρώπων που έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. «Δεν με ενδιαφέρει πόσο θα διαρκεί η διαδικασία αρκεί να γίνεται ενδελεχώς», υπογράμμισε προσθέτοντας πως τα γυναικόπαιδα των προσφυγικών ροών είναι «διαφορετική κατηγορία», από ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν «ύποπτο ιστορικό».
Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα πολεμήσουμε ενάντια στην τρομοκρατία εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποφασιστικότητά μας θα έχει αξία μόνο με την ενότητα μας», έγραψε στο twitter.
Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, το Facebook ενεργοποίησε την επιλογή Safety Check, που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τους φίλους και τα αγαπημένα του πρόσωπα κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου και κρίσιμου γεγονότος, όπως αυτό.
Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, ειδική επιτροπή της γαλλικής Βουλής που εξέταζε τους λόγους και τα κενά που επέτρεψαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2015 στην Γαλλία, υπογράμμιζε σε έκθεσή της συστημικά και λειτουργικά προβλήματα μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της Γαλλίας.
Η έκθεση έκανε λόγο για «εθνική όσο και παγκόσμια γαλλική αποτυχία» σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και πρότεινε την δημιουργία μίας ενιαίας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, κατά τα αμερικανικά πρότυπα. «Η Γαλλία δεν είναι έτοιμη για ένα νέο χτύπημα. Πρέπει να προετοιμαστούμε καταλλήλως», διεμήνυε ο επικεφαλής αυτής της επιτροπής Ζωρζ Φενές. Οι προτάσεις τις επιτροπής ωστόσο είχαν απορριφθεί από τον υπουργό εσωτερικών, Μπερνάρντ Καζνέβ.
Το 2015, τα χτυπήματα στα γραφεία του Σαρλί Εμπντό και στο εβραϊκό παντοπωλείο, τον Ιανουάριο, καθώς και οι συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, στοίχισαν την ζωή σε 147 ανθρώπους.