Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος εμβαθύνει την Δημοκρατία, δεν είναι δεξιό ή αριστερό μέτρο

Ως μεταρρύθμιση που εμβαθύνει την Δημοκρατία και εκσυγχρονίζει το κράτος χαρακτήρισε την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις αίρονται όλα τα πρακτικά εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος καθώς ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές και κάθε άλλη κατηγορία πολιτών έχει την δυνατότητα να ψηφίσει από το σπίτι του ακολουθώντας μια ασφαλή, δωρεάν και εύκολη διαδικασία.

«Η επιστολική ψήφος δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο μέτρο αλλά μέτρο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας. Μέτρο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, της κοινωνίας αλλά και στις απαιτήσεις αρκετών κομμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Με το νομοσχέδιο αίρονται όλα τα πρακτικά προβλήματα για τους εκλογείς με δικαίωμα ψήφου. Δεν χορηγούμε δικαίωμα, διευκολύνουμε όσους το έχουν. Όλοι όσοι ζουν στο εξωτερικό ή εντός Επικράτειας μπορούν να διευκολυνθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν ή να επιβαρυνθούν με έξοδα».

Η κυρία Κεραμέως είπε ότι το σχέδιο νόμου επιφέρει 5 βασικές τομές:

– Αλλάζει το τοπίο για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων. Το καλοκαίρι ήραμε όλα τα νομικά εμπόδια για την διευκόλυνση τους. Σήμερα αίρουμε όλα τα πρακτικά εμπόδια καθώς δεν θα απαιτείται η μετακίνηση τους στο πλησιέστερο εκλογικό κέντρο που μπορεί να βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά θα μπορούν αν ψηφίζουν από το σπίτι τους.

– Η ίδια δυνατότητα θα υπάρξει και για τους εκλογείς εντός επικράτειας. Ιδιαίτερα, θα ωφεληθούν συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως ΑμεΑ, εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές 3ης Λυκείου, εργαζόμενοι τις Κυριακές. Άρα ένα μεγάλο φάσμα συμπολιτών που αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες να ψηφίσουν

– Ενισχύονται οι συνθήκες συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 όταν και σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό στην συμμετοχή, η ΕΕ ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν την επιστολική ψήφο.

– Επιτυγχάνεται εμβάθυνση της δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων των συμπολιτών στην διαδικασία κάνει το αποτέλεσμα πιο αντιπροσωπευτικό

– Εκσυγχρονίζεται το κράτος καθώς εναρμονίζεται με σύγχρονες πρακτικές αξιοποιώντας την διεθνή εμπειρία. Σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη προβλέπεται κάποιου είδους επιστολική ψήφος

Η κυρία Κεραμέως διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι απόλυτα διασφαλισμένη σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η αίτηση, ταυτοποίηση και διασταύρωση στοιχείων θα γίνεται μέσω του taxis.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική