SelectedΠολιτική

Νικήτας Κακλαμάνης: “Μην ξεχνούν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια”

kaklamanisΣυνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, Βουλευτή ΝΔ Α’ Αθηνών στην FREESUNDAY (26.10.2014) και το Δημοσιογράφο ∆ΗΜΗΤΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ

Την εκτίµηση ότι η κυβέρνηση έχει το χρόνο ώστε να ανατρέψει την εις βάρος της εικόνα που κατα- γράφουν οι δηµοσκοπήσεις κα- ταθέτει µιλώντας στην FS ο βου- λευτής Α΄ Αθηνών της Ν∆ Νικήτας Κακλαµάνης, καλώντας παράλ- ληλα την ηγεσία της κυβέρνησης να προχωρή- σει σε κινήσεις που θα πείσουν τους πολίτες ότι µπορούν να λυθούν τα προβλήµατα της καθη- µερινότητάς τους.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να µου πείτε για τους παράγοντες που βάρυναν στην απόφασή σας να επιστρέψετε στην Κ.Ο. της Ν∆.

Τα πράγµατα είναι απλά. Για να επιστρέψει κά- ποιος κάπου θα πρέπει πρώτα να έχει φύγει. Εγώ, λοιπόν, ποτέ δεν έφυγα από τη Ν∆. ∆ιαγράφηκα. Ακόµη όµως και τους έξι µήνες που τυπικά δεν ανήκα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν∆ δεν αισθάνθηκα ότι βρίσκοµαι έξω. Και ξέρετε γιατί; Επειδή καθηµερινά µιλούσα µε τον κόσµο της παράταξης. Από κει και πέρα, αναµφισβήτητα ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να γυρίσω επισήµως στη Ν∆ ήταν το προσωπικό τηλεφώνηµα από τον Αντώνη Σαµαρά και η αληθινή –θέλω να πιστεύω– συνοµιλία που είχαµε στο γραφείο του στη Μουρούζη. ∆εν θα σας κρύψω ότι, ναι, µε είχε ενοχλήσει ο άκοµψος τρόπος που είχα διαγραφεί. Γι’ αυτό και ήθελα να αποκατασταθώ µε τον ίδιο τρόπο ώστε να επιστρέψω. Κάτι που ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε.

Ποια είναι κατά την άποψή σας η θέση της κυβέρνησης µετά και την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης από τη Βουλή;

Για µένα το κυβερνητικό έργο δεν πρέπει να επηρεάζεται από το ζήτηµα της παροχής ψήφου εµπιστοσύνης ή όχι. Προσωπικά, δεν το θεώρησα κάτι τόσο σηµαντικό. Πιστέψτε µε, ο κόσµος δεν ασχολείται µε τέτοια θέµατα. Οι απλοί άνθρωποι, µε τους οποίους µιλώ καθηµερινά, ενδιαφέρονται να λυθούν τα καθηµερινά τους προβλήµατα.

Να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους ατελείωτους λογαριασµούς, τα χαράτσια της εφορίας και, στην έσχατη περίπτωση, να επιβιώσουν. Τι θέλω να πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνε- ται: ότι όλα αυτά έπρεπε ήδη να αποτελούν τον κυβερνητικό προσανατολισµό και όχι η ψήφος εµπιστοσύνης, που στο κάτω-κάτω της γραφής εξυπηρετούσε κυρίως τον εταίρο της συγκυ- βέρνησης και όχι τη Ν∆. Με δυο κουβέντες, την ψήφο εµπιστοσύνης τη δίνει ο λαός.

Πόσο πιθανό θεωρείτε να βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από την παρούσα Βουλή και πώς σχολιάζετε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «υπόγειες» συµφωνίες κυ- βέρνησης-βουλευτών;

Ο χρόνος είναι βαρόµετρο. Κοιτάξτε, αν η προεδρική εκλογή ήταν σύντοµα, οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου θα ήταν ελάχιστες. Επειδή όµως µέχρι τον Μάρτιο υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος, αν η κυβέρνηση καταφέρει να βοηθήσει τον κόσµο µε περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσµα χρέη, καταργήσει την προσωποκράτηση για οφειλές έως 20.000 ευρώ, µειώσει τον ΕΝΦΙΑ και, βέβαια, αν πετύχει χαλάρωση από την πίεση της τρόικας µε ταυτόχρονη ρύθµιση του χρέους, τότε το κλίµα θα είναι αναστρέψιµο, κι ας δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις ότι το παιχνίδι έχει κριθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά µε τις «υπόγειες» συµφωνίες κυβέρνησης και βουλευτών, σας λέω µόνο τούτο: η πολιτική µας ζωή έχει ποτιστεί µε αρκετό δηλητήριο. Είναι ντροπή να προστίθεται κι άλλο, χωρίς µάλιστα να υπάρχει το παραµικρό στοιχείο.

Πριν από λίγες µέρες η χώρα βρέθηκε στο µέσο ενός κυκεώνα πιέσεων από τις αγορές, µόλις εξέφρασε τη διάθεση να «αποκολληθεί» από τον έλεγχο του ∆ΝΤ. Πώς ερµηνεύετε αυτές τις εξελίξεις;

Είναι τραγικές, και όχι για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο το µόρφωµα που ονοµάζεται σήµερα Ε.Ε. Ειλικρινά, δεν µπορώ να δεχτώ ότι µια ολόκληρη ήπειρος δεν µπορεί να φτιάξει έναν ευρωπαϊκό Moody’s και εξαρτάται αποκλειστικά από τα κέφια ή τα παιχνίδια των τριών αµερικανικών οίκων αξιολόγησης, που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των Ευρωπαίων. Θα σας πω βέβαια και το άλλο: τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή νοµίζω ότι οι θέσεις του ∆ΝΤ (διαγραφή µέρους του χρέους για να γίνει βιώσιµο,χαµηλότοκος δανεισµός) είναι πιο συµφέρουσες από εκείνες που θέλει το Βερολίνο.

Οι πιέσεις των αγορών τι νοµίζετε ότι προοιωνίζονται για τη χώρα σε περίπτωση εκλογών και αλλαγής της κυβέρνησης;

Αυτή είναι η µία πλευρά του νοµίσµατος. Εκείνο που βασικά επιδιώκουν οι κερδοσκόποι είναι η διασφάλιση ότι θα πάρουν πίσω και µε τόκο τα λεφτά τους. Τους ενδιαφέρει, λοιπόν, να υπάρχει µία όσο το δυνατόν πιο σταθερή κυβέρνηση. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο; Αµφιβάλλω.

Από την άλλη πλευρά, ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι από τούδε κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης, ώστε να σταλεί εµφατικά το µήνυµα της σταδιακής ανάκαµψης στους πολίτες;

∆εν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά µόνο πράξεις. Περιορισµός της φορολογίας και ρύθµιση του χρέους, ώστε τα χρήµατα που θα εξοικονοµηθούν να πέσουν στην αγορά. Η επιστροφή των µισθολογίων σε δικαστικούς και ενστόλους στα προ κρίσης επίπεδα είναι σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να οµαλοποιήσει αργά αλλά σταθερά τα οικονοµικά δεδοµένα και για τις υπόλοιπες τάξεις των Ελλήνων, που έχουν πληρώσει ακριβά το µάρµαρο της κρίσης.

Το τελευταίο διάστηµα παρατηρούνται φαινόµενα δυσλειτουργίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως έγινε, π.χ., µε τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο για το νέο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων. Πού τα αποδίδετε και πώς πιστεύετε ότι µπορούν να αντιµετωπιστούν;

Στο ΠΑΣΟΚ καλό θα είναι να µην ξεχνούν ότι τη χώρα στα µνηµόνια την οδήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης, ότι εκκρεµεί µία εξεταστική επιτροπή για το πώς µπήκαµε στα µνηµόνια, µε τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ να είναι ήδη υπόδικος και τον κ. Παπακωνσταντίνου να οδηγείται σε ειδικό δικαστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιµένει στο αίτηµα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Πώς κρίνετε τη στάση του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εκλογές από το 2012. Προσωπικά, έχω την άποψη ότι το λαό οφείλουµε όλοι να τον σεβόµαστε και όχι να τον φοβόµαστε.
∆εν φοβάµαι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, δεν συµβιβάζοµαι µε την ιδέα ότι έχουν χαθεί για την παράταξή µου. Πρέπει όµως και η κυβέρνηση να συντονιστεί και να ξυπνήσει.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις παγκοσµίως είναι ραγδαίες. Για την Ελλάδα ειδικά έχει ανοί- ξει το «τρίγωνο» Σκοπιανό-Κυπριακό-Αλβανικό. Ποια η γνώµη σας;

Για τα εθνικά θέµατα µιλάω εδώ και ένα χρόνο και ήταν από τα βασικά ζητήµατα για τα οποία µίλησα µε τον πρωθυπουργό στη κατ’ ιδίαν συνάντησή µας. Προσωπικά, µε «καίει» και δεν µε καλύπτουν οι ενέργειες του υπουργού Εξωτερι- κών. Έτσι εξηγείται και η πρόσφατη ερώτηση που έκανα στον κ. Βενιζέλο σχετικά µε τις ενέργειες του κ. Νίµιτς για την ονοµασία των Σκοπίων. Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα µετά τη συνάντησή του µε τον υπουργό Άµυνας κ. Αβραµόπουλο δεί- χνει ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης και µε την αντιπολίτευση, η οποία µέχρι τώρα ποιούσε την νήσσαν για τόσο σοβαρά ζητήµατα. Κατά τη γνώµη µου, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να α- ναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάµεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συµφωνήσουν σε εθνικό επίπεδο για κοινή πολιτική απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις τρεις χώρες στα σύνορά της, δηλαδή Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία, οι οποίες κατά  σύµπτωση διεκδικούν την ένταξή τους στην Ε.Ε. Υπενθυµίζω ότι υπάρχει µία λέξη που ονοµάζε- ται «βέτο».

Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάµεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συµφωνήσουν σε εθνικό επίπεδο για κοινή πολιτική απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις τρεις χώρες στα σύνορά της.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected