SelectedΠολιτική

Νικήτας Κακλαμάνης: Το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό – Η Ευρώπη πάλι κοιμάται και δεν είναι η πρώτη φορά.

Για την έλλειψη φαρμάκων που καταγράφεται στην αγορά τοποθετήθηκε το πρωί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης.

Σημεία Συνέντευξης του Νικήτα Κακλαμάνη

“Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων; Η απάντηση είναι μονολεκτική. Ναι, υπάρχει. Αυτό συνιστά πρόβλημα; Η απάντηση είναι επίσης μονολεκτική: Ναι, συνιστά πρόβλημα. Πού οφείλεται αυτή η έλλειψη των φαρμάκων; Κατά την άποψή μου και σε ενδογενείς και σε εξωγενείς παράγοντες. Πράγματι μεσοσταθμικά κάθε χρόνο οι αναπνευστικές ιώσεις, με κυρίαρχη της γρίπης, ξεκίναγαν από τώρα και μετά. Φέτος έχουν ξεκινήσει από τέλος Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με την -όχι τόσο μεγάλη- έξαρση του κορονοϊού. Αυτό έχει οδηγήσει τη ζήτηση στην αγορά να είναι μεγαλύτερη. Εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας ορισμένα μέτρα. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Καταρχήν απαντώ ναι. Πρώτον πρέπει να υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος στην αλυσίδα των φαρμακαποθηκών και των μεγάλων εταιριών, που φέρνουν τα φάρμακα από το εξωτερικό. Υπάρχει έλεγχος αλλά πρέπει να είναι πιο εντατικός και κυρίως οι διοικητικές κυρώσεις στον παραβάτη να εφαρμόζονται. Το κυρίως πρόβλημα είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Και ένα δεύτερο πρόβλημα, που υπάρχει τώρα και ευθύνονται οι μεγάλοι φαρμακευτικοί κολοσσοί, οι οποίοι για να έχουν περισσότερα οικονομικά οφέλη έχουν μεταφέρει σε Ινδία και σε Κίνα, εδώ και αρκετά χρόνια, την παραγωγή της πρώτης ύλης. Αυτές οι χώρες -επειδή έχουν μεγάλη έξαρση του κορονοϊού- ούτε τα συμφωνηθέντα με τις εταιρείες για να στέλνουν την πρώτη ύλη πίσω στην Ευρώπη δεν τηρούν. Αυτό έπρεπε να το είχε σταματήσει εγκαίρως η Ευρώπη τον Νοέμβριο, όχι τώρα. Η Ευρώπη πάλι κοιμάται και δεν είναι η πρώτη φορά.

• Είμαστε τρεις άνθρωποι από τρεις διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και αν θα παρατηρήσατε σε ένα 70% συμπέσαμε σε αυτά που είπαμε. Το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό.

• Υπάρχουν δύο ειδών φάρμακα. Τα πολύ χαμηλά που κοστίζουν 1-3 ευρώ, τα οποία είναι κάτω από την τιμή κόστους παραγωγής. Αυτά μπορούν να αυξηθούν και μπορεί να καλύψει την αύξηση όχι ο ασθενής αλλά ο ΕΟΠΠΥ. Υπάρχουν και τα εξειδικευμένα ακριβά φάρμακα, όπου εκεί πράγματι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να μη λείψουν, όχι λόγω της τωρινής κρίσης και δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα.

You may also like

More in Selected