Την πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με στόχο όχι μόνο τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για την κάλυψη των οφειλών της, αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτών – ακόμα και εάν πρόκειται για distress funds – στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διαχείριση των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, προτείνει η Nomura ως μέτρο για την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Την έκθεση του οίκου δημοσιοποίησε η Καθημερινή που μεταδίδει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Nomura σύμφωνα με τις οποίες στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, οι υφιστάμενοι μέτοχοι προτείνεται να συμμετέχουν με ποσοστό 8% του μεταφερόμενου δανείου προς αναδιάρθρωση, με στόχο “την από κοινού σύμπλευση των συμφερόντων μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων και των νέων ιδιωτών που θα αγοράσουν τα δάνεια και θα συνεισφέρουν κεφάλαια”.
Στην πολυσέλιδη πρόταση που έχει καταθέσει ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας ο διεθνής οίκος, προτείνει τη δημιουργία μιας νέας δευτερογενούς αγοράς, αυτής της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την είσοδο επιχειρήσεων που θα αγοράσουν ή θα διαχειριστούν τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα στεγαστικά ή τα καταναλωτικά δάνεια. Το άνοιγμα της νέας αγοράς θα γίνει με τη χορήγηση έως και πέντε αδειών για την είσοδο στη χώρα μας ισάριθμων εταιρειών, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής ανταγωνισμός.
Στις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν ως θυγατρικές μεταξύ ξένων funds και ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό 33%. Μέσω αυτών των σχημάτων θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας πιο ενεργητικές πολιτικές διαχείρισης οφειλών, αντίστοιχες με αυτές που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Ιταλία.
Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney