Άρθηκε σήμερα το καθεστώς προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, μια απόφαση-σταθμός της Οικονομικής Εισαγγελίας, ενώ την ίδια ώρα αναστέλλεται και κάθε προστασία τους από ποινικές διώξεις.
Μετά από εισήγηση της επίκουρης Οικονομικής Εισαγγελέα Ελένης Παπαδοπούλου, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτή από την αρμόδια Εισαγγελική λειτουργό, οι δύο μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων είχαν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας, παύουν να τελούν υπό το καθεστώς προστασίας που τους είχε χορηγηθεί από την τότε Εισαγγελία Διαφθορά ενώ ανακαλείται και η πράξη χαρακτηρισμού τους ως «μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος».
Πρόκειται για τα πρόσωπα εκείνα που στην δικογραφία για την υπόθεση της Novartis φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».
Δεστεμπασίδης ο «Σαράφης», Μαραγγέλη η «Κελέση»
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που υπογράφεται από την Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Γ. Παπαδοπούλου τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο που απευθύνεται στην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτα Φακού, η κυρία Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ το 2018 μπήκε «κουκούλα» και στον κ. Δεστεμπασίδη.
Τα πρώην στελέχη της Novartis Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη είχαν καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή. Μάλιστα, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας το 2019 στην προανακριτική επιτροπή τους είχε κατονομάσει ως τα πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από τα κωδικοποιημένα ονόματα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».
Τι σημαίνει η απόφαση
Το τέλος της δικαστικής προστασίας των δύο μαρτύρων τελειώνει με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου. Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας οδηγεί σε αναστολή και της προστασίας που είχαν από ποινικές διώξεις, γεγονός που δίνει πλέον δικαίωμα σε πρόσωπα που είχαν θιχθεί από τις καταθέσεις τους, από την πολιτική ή άλλους χώρους, να στραφούν σε βάρος τους.
Σημειώνεται ότι κατά του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν στραφεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Τα πρόσωπα αυτά ελέγχθηκαν από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς με βάση ισχυρισμούς των εν λόγω μαρτύρων, καθώς και ενός ακόμη ο οποίος δεν τελούσε εδώ και καιρό σε καθεστώς προστασίας, περί εμπλοκής τους σε διακίνηση παράνομων χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας.