Πολιτική

Ντιμπέιτ: Πρόβα εκλογών η τηλεμαχία στις εννιά – Οι στρατηγικές και τα «κρυφά χαρτιά« των αρχηγών

Η μία – και μοναδική, σε αυτές τις εκλογές – τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται  στις 9 το βράδυ στην ΕΡΤ.  Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης προσέρχονται στο ντιμπέιτ με στόχο να απευθυνθούν σε ευρύτερα κοινά, παρά το γεγονός ότι οι κανόνες που έχουν τεθεί από την Διακομματική καθιστούν δύσκολες τις εκπλήξεις και τις ανατροπές. 

Η τελευταία τηλεμαχία σε επίπεδο πολιτικών αρχγών είχε πραγματοποιηθεί πριν από οκτώ χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο για την «βαθμολογία» των αρχηγών θα παίξει – εκτός από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν, οι εύστοχες απαντήσεις εντός του προκαθορισμένου χρόνου, που δίνει ένα στοιχείο reality σε μία – κατά τα άλλα – αυστηρή διαδικασία:  η εκφώνηση της ερώτησης από τον δημοσιογράφο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις των αρχηγών  το 1,5 λεπτό, με δυνατότητα επέκτασης 15 έως 45 δευτερόλεπτα (σε κάθε περίπτωση απώτατο όριο θα είναι τα τρία λεπτά). Έμπειρο στέλεχος συμπληρώνει ότι το «μυστικό» της επιτυχίας μιας τηλεμαχίας για τον κάθε πολιτικό αρχηγό είναι να μην κάνει λάθος.

Οι έξι θεματικές ενότητες  αφορούν σε:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα,
3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,
5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

6. Νέα Γενιά.

Η στρατηγική των αρχηγών

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σκοπεύει να μιλήσει για το μέλλον, για «τα μεγάλα άλματα» που πρέπει να γίνουν την επόμενη τετραετία, για την ενίσχυση της οικονομίας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την στήριξη της υγείας και της παιδείας, τις διορθώσεις και την επιτάχυνση των ρυθμών σε βασικούς τομείς της πολιτικής. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δώσει την αίσθηση της συμμετοχής σε μια, έστω και έμμεση, στείρα αντιπαράθεση. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, αναμένονται από το ντιμπέϊτ απαντήσεις για το προφίλ και το περιεχόμενο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που επιδιώκει να συγκροτήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας μέσω της απλής αναλογικής. 

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης αν του δοθεί η ευκαιρία (ενδεχομένως στη σύντομη καταληκτική τοποθέτηση για την οποία θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολιτικός αρχηγός) θα κάνει ειδική αναφορά στις μεγάλες διαφορές της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- έχει ήδη πει ότι θεωρεί ότι το κόμμα Ανδρυλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει «παλαιού συνδικαλιστικού τύπου αντιλήψεις (στελέχη της ΝΔ έχουν επισημάνει τη στάση του για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά) κι ότι αποφεύγει να λάβει καθαρή θέση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη για «αλλαγή», θα εκφράσει τη βεβαιότητά του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφερθεί στις 11 προγραμματικές προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς και στις άλλες δεσμεύσεις του, όπως για την: «αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα, μονιμοποίηση όσων καν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης κα.

Στην ανάδειξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα στραφεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος όσον αφορά στις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωσή του «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, ξανά πρωθυπουργός» με την υποσημείωση ότι το κόμμα του εφόσον λάβει ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιχείρηση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη παρουσιάσει τα 12 βασικά σημεία του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, στην στήριξη των εργασιακών σχέσεων και της Παιδείας, την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και με την προώθηση της στεγαστικής πολιτικής, την υιοθέτηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου κα. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επαναλάβει ότι αρνείται τη συνεργασία με το κόμμα των κ.κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλου, ενώ όσον αφορά στα πρόσωπα έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να εκφράζουν τις συμφωνημένες πολιτικές για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας μακράς πνοής.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική