Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν έχει ενημερωθεί» για την απόφαση της Βιέννης, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενόψει επικοινωνίας Γιούνκερ-Φάιμαν το απόγευμα. Οι φράχτες δεν είναι λύση για την προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, διαμήνυσε η Γερμανία. Και η Σλοβενία έτοιμη να κατασκευάσει τον δικό της φράχτη, διαμήνυσε η Σλοβενία.
Ντόμινο αντιδράσεων προκαλεί στην Ευρώπη η απόφαση της Αυστρίας να κατασκευάσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία – χώρα που είναι επίσης μέλος της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν – προκειμένου να περιορίσει τις εισροές προσφύγων και μεταναστών, χωρίς όμως να κλείσει τη μεθόριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν έχει ενημερωθεί» για την απόφαση της Βιέννης, δήλωσε στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα επικοινωνήσει το απόγευμα με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.
Οι φράχτες δεν είναι λύση για την προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, διαμήνυσε η Γερμανία.
«Δεν πιστεύουμε ότι το σημερινό προσφυγικό πρόβλημα, η προσφυγική κρίση που αφορά όλους στην Ευρώπη, μπορεί να επιλυθεί με την κατασκευή φρακτών ή τειχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
«Δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε [το πρόβλημα] παρά μόνο εάν εμείς, οι Ευρωπαίοι, καταλήξουμε σε μια κοινή γραμμή, αν ενεργήσουμε μαζί, αν αλληλοενημερωνόμαστε διαρκώς […], αν θεωρούμε τον στόχο αυτό κοινή αποστολή», προσέθεσε.
Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κατήγγειλε πως τις τελευταίες μέρες οι αυστριακές Αρχές εγκαταλείπουν πρόσφυγες κατά μήκος των γερμανο-αυστριακών συνόρων, χωρίς να προειδοποιήσουν τους γερμανούς ομολόγους τους, αφού βραδιάσει και χωρίς προμήθειες ή άλλη πρόνοια.
Η «συμπεριφορά» της Βιέννης τις τελευταίες ημέρες «δεν ήταν σύμφωνη με την ορθή διαδικασία», τόνισε αιχμηρά ο κ. ντε Μεζιέρ, σημειώνοντας πως μετά από «εντατικές επαφές» η αυστριακή κυβέρνηση συμφώνησε την Τρίτη «να επιστρέψει σε μια κανονική διαδικασία».
Για «ανησυχητική» εξέλιξη που στέλνει «δυνατό σινιάλο »ένα έκανε λόγο ιταλός αξιωματούχος, μιλώντας στους «Financial Times». Διευκρίνισε πάντως πως η έγερση φράχτη δεν ισοδυναμεί με κλείσιμο των συνόρων.
Εν το μεταξύ, της ετοιμότητα της Σλοβενίας να υψώσει δικό της φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την γειτονική Κροατία διαμήνυσε ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.
«Εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε φράχτη αμέσως», δήλωσε ο κ. Τσέραρ, ο οποίος την Κυριακή, πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν βρει κάποια λύση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η νέα κρίση, που ουσιαστικά καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος, έρχεται τη στιγμή που περισσότεροι από 705.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου ώστε να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Εξ αυτών, πάνω από τα 2/3 έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.