Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Δεν είναι πρόθεσή μας να κρατήσουμε το πλεόνασμα στο 3,5% και μετά το 2018

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την ενημέρωση των Ευρωβουλευτών χθες, για την πορεία των διαπραγματεύσεων,σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018
.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι«ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε ως ενδεχόμενο η αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο και αποτελεί ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.

Για τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημόσιου χρέους, τόνισε ότι πρόθεση είναι να μην υπερβούν το 15% του ΑΕΠ και αργότερα να μην υπερβούν το 20% του ΑΕΠ. «Εν ανάγκη, έχει αποφασιστεί να γίνει και επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους» πρόσθεσε.

Τέλος, σημείωσε πως, σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. «Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει» είπε.

Συγκεκριμένα, είπε: 

«Μιλήσατε για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο. Αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup, είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.
Τώρα, για τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημόσιου χρέους, πρόθεση είναι να μην υπερβούν το 15% του ΑΕΠ και αργότερα να μην υπερβούν το 20% του ΑΕΠ. Εν ανάγκη, έχει αποφασιστεί να γίνει και επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει».

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής

«(..) Δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο πέρασαν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση αυτή, 10,3 δις, ένα σημαντικό ποσό, θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού.
(…) Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό».
 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like