Η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση της Βρετανίας σε δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο νέος επίτροπος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών Βάλντις Ντομπρόβσκις.
“Μετά από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, είπε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος παίρνει τη θέση που κατείχε ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο.
Ο Ντομπρόβσκις επίσης συζήτησε την ενίσχυση δεσμών της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την πρώτη μέρα της ανάληψης του νέου του ρόλου και τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του προκατόχου του, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές και την επανεξέταση κανονισμών που υιοθετήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2007-2009.
Στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τους ομολόγους του και σύστησαν ένα φόρουμ για να συναντώνται συχνά και να συζητούν τη συνεργασία σε θέματα κανονισμών, και κυρίως να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα στα πρώιμα στάδια της διαδικασίας κανονισμών, δήλωσε, ενώ μέσω της ομάδας θα συναντιέται κάθε χρόνο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών.
Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι είναι η δημοσιοποίηση μιας πρότασης για λύσεις στο θέμα των προβληματικών τραπεζών, αναμενόμενη προς το τέλος του χρόνου, και η ολοκλήρωση της εφαρμογής των τραπεζικών ρυθμιστικών κανόνων της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ.
“Εν καιρώ” η ΕΕ θα υιοθετήσει κανόνες για το ύψος του κεφαλαίου και τα όρια του μακροπρόθεσμου χρέους που θα πρέπει να έχουν ως διαθέσιμα οι τράπεζες για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη τραπεζική χρεοκοπία χωρίς την ανάγκη κρατικής βοήθειας (κανονισμοί γνωστοί ως “Total Loss Absorbing Capacity”).
Επίσης, πρόσθεσε, θα συζητήσει με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να προωθήσουν μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση των τραπεζών η οποία έχει “κολλήσει” εδώ και πολύ καιρό.
Aποστολή